Iaşul, dominat de interese, fire şi combinaţii politice

Încurcatele sunt căile politice. Mai ales la Iaşi. Toată lumea vrea la putere, însă când vine vorba de deconturile electorale, toţi acţionează ca şi cum ar fi în opoziţie. În spatele scenei, se fac înţelegeri, se ţes scenarii şi se mimează războiul.

PSD deţine postul de primar, prin Gheorghe Nichita, cel de viceprimar (Romeo Olteanu), iar la Consiliul Judeţean îl are pe Constantintin Adăscăliţei (vicepreşedinte).

Care e în prezent majoritatea în Consiliul Local? Greu de spus. PSD are 11 consilieri, PNL doar 4, iar PDL are 12. Pentru a bloca iniţiativele primarului, democrat-liberalii au nevoie de numai două voturi. Ce pot veni, logic, de la PNL. În realitate, lucrurile sunt mult mai complicate. Nici măcar în grupul PDL nu există întotdeauna acelaşi punct de vedere, unele hotărâri trecând prin complicitatea unor democrat-liberali, care votează pentru „binele” oraşului.

Totuşi, în ultimele săptămâni, poziţia PDL în CL s-a radicalizat. La PNL, telefoanele primite de sus ridică sau coboară mâini în şedinţele de CL. Funcţie de interesele şefilor de filială. În plus, numirea lui Mugur Cozmanciuc la CET nu face decât să confirme că exstă un fir care leagă zona roşie de cea galbenă.

În culise, se vehiculează tot felul de înţelegeri: Nichita-Fenechiu, dar şi Nichita-Cârlan. Relaţiile dintre ultimii doi par să se fi răcit în ultima perioadă, deşi, tot în folclorul politic local, se spune că ambii ar mima cearta.

La PNL, Adomniţei nu s-a înţeles niciodată cu Nichita, însă Fenechiu e mult mai dispus la compromisuri. Rămâne de văzut dacă în CL, după reconfirmarea lui Adomniţei la şefia municipalei liberale, consilierii acestui partid, patru la număr, îşi vor schimba atitudinea.

La Consiliul Judeţean, situaţia e la fel de încâlcită. Simirad nu e în PDL, dar e perceput ca fiind pedelist fără carnet portocaliu. Vicepreşedinţii sunt din partea PNL şi PSD, Victor Chirilă, respectiv Adăscăliţei. La fiecare 2-3 luni, unul dintre vicepreşedinţi e schimbat. Sau ameninţat cu schimbarea. În prezent, PDL vrea să-şi impună omul, Constantin Şerban, dar nu are încă forţa necesară. Şi nici armonia internă care să ducă la o astfel de mişcare, până la urmă riscantă.

Şerban, un apropiat al lui Dan Cârlan mai are de aşteptat. Cât? Nimeni nu ştie. Se mai fac nişte calcule. S-a speculat că voturile pentru schimbarea lui Chirilă ar proveni de la PSD, cu acceptul tacit al lui Nichita, care ulterior, ajutat de liberali ar putea forţa mătrăşirea viceprimarului portocaliu, Gabriel Grigore. Ultimele întâmplări de pe scena politică locală, realegerea lui Adomniţei la PNL, dar şi existenţa unei opoziţii interne în PDL, au împiedicat materializarea „proiectului” Şerban.

Cine cu cine e în politica ieşeană şi de ce? Complicat răspuns. Dacă îi întrebi pe şefi, nici unul dintre cei trei lideri politici (Nichita, Fenechiu şi Cârlan) nu recunoaşte că au existat sau există înţelegeri subterane.

Calculele se fac şi în funcţie de propriul interes. Şi la PDL, dar şi la PNL există două curente în interiorul fiecărui partid. Unii vor alianţa PDL-PNL, alţii preferă să ciupească de unde s-o nimeri, inclusiv din înţelegerile cu PSD. La PDL mai există o specie, care spune că vrea alianţă cu liberalii, dar mutările sale dovedesc cu totul alte intenţii.

Un peisaj complicat, tot felul de combinaţii suspecte, într-un oraş fără forţă în politica centrală. Dar cu multe interese la mijloc. Până firele nu vor fi tăiate, nu se va schimba mare lucru. Voi reveni pe această temă.

FLORIN GHEŢĂU

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)