De ce a fost un eşec Conferinţa Judeţeană a liberalilor

Conferinţa judeţeană a PNL Iaşi a fost doar un galop de sănătate pentru actualul lider al filialei Relu Fenechiu. Atât şi nimic mai mult. N-a avut nici o miză, n-a avut suspans, n-a avut sare şi nici piper. Dar mai important, n-a clarificat nimic din ceea ce ar fi trebuit să clarifice. Şi anume relaţiile în plan local ale PNL cu celelalte partide, în special cu PSD. Un fapt interesant, remarcat de vicele Dan Radu Ruşanu, un bun amic de altfel cu Fenechiu: „Nu am văzut mesajul nici unui alt partid la această conferinţă”. Într-adevăr, nici un reprezentant al PSD sau PDL n-a avut un mesaj pentru liberali în debutul reuniunii, aşa cum se obişnuieşte la evenimente de acest gen.

PNL Iaşi, încotro? Spre nicăieri. Cele două reuniuni ale liberalilor n-au limpezit drumul PNL în viitor. Ce va face PNL în Consiliul Local? Dar în Consiliul Judeţean? Cum şi mai ales cu cine se va alia? Nimic din toate astea nu s-a tranşat. Semn că nici nu s-a vrut.

Ceva mai explicit a fost şeful PNL pe municipiu, Cristian Adomniţei, dar nu la această reuniune, ci în urmă cu o săptămână la şedinţa organizaţiei de Iaşi a PNL. Dar nici el n-a mers până la capăt. Totuşi, şi-a asumat la Conferinţa Municipală ca obiectiv câştigarea primăriei ieşene, inclusiv prin încheierea unor alianţe în plan local, daca e necesar asta. Pentru filiala judeţeană, acest obiectiv nu există. Sau există undeva la punctul 5, doar după ce la un punct anterior din program, se vorbeşte la fel de vag, despre nevoia modernizării satului ieşean.

Rezoluţia adoptată la finalul Conferinţei Judeţene PNL e un document slab, care nu spune nimic, ba lasă loc la interpretări.

Abia la punctul 5 al platformei program apare ca obiectiv „orientarea şi eficientizarea (!??) demersurilor noastre politice, în vederea câştigării cu succes a alegerilor din 2012, la nivel local şi judeţean”. O formulare de mare profunzime, însoţită în următorul paragraf de o răsturnare spectaculoasă a tezei enunţată anterior: „PNL Iaşi îşi reafirmă, ca partid de opoziţie, hotărârea de a asuma o viziune critică lucidă şi constructivă, propunând politici sectoriale credibile şi coerente”.

Excepţională compunere politică. Ce înseamnă viziune critică lucidă şi constructivă? Până unde merge luciditatea PNL în raport cu primarul PSD Gheorghe Nichita spre exemplu? Care e adversarul nr. 1 al liberalilor în plan local? Partidul Conservator cumva sau PRM-ul? Nu aşteptaţi răspunsuri in rezoluţia PNL pentru că nu le veţi primi.

Prin Conferinţa judeţeană a PNL, Relu Fenechiu a dorit să-şi arate forţa în cadrul partidului. N-a invitat sala la discuţii, motivând că mai importante sunt vorbele invitaţilor speciali veniţi de prin ţară. Într-adevăr, era extrem de important ca membrii PNL Iaşi să-l audă pe primarul de Caransebeş evocând prietenia sa cu liderul liberal de la Iaşi.

PNL Iaşi şi-a stabilit direcţia. Va pescui în ape tulburi, aşa cum  a făcut-o şi până acum. Va rămâne forţa a treia a Iaşului, pentru că nu vrea mai mult. Succes, dragi liberali!

FLORIN GHEŢĂU

Politica

Comentarii

2 comentarii to “De ce a fost un eşec Conferinţa Judeţeană a liberalilor”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)