Ce spune inspectorul IŞJ Iasi de limba română despre proba scrisă dată azi la bac

Mihaela Apetroae, inspector limba romana, ISJ Iasi: “La proba scrisă a examenului de bacalaureat, disciplina Limba şi literatura română, s-a extras varianta 8, din cele 10 variante finale elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. După modelul postat încă de la începutul anului şcolar pe site-ul MECTS, candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare de câte 30 de puncte.

La primul dintre acestea, textul nestudiat a fost selectat din creaţia dramatică a lui Vasile Alecsandri. Pornind de la fragmentul din comedia Iorgu de la Sadagura , sunt formulate nouă cerinţe care vizează cunoştinţele de limbă română şi, în mod deosebit, pe cele de receptare a unui text dramatic. Cu excepţia  unei cerinţe, mai dificilă, toate celelalte au avut un grad mediu de dificultate.

Subiectul al II-lea a urmărit modul în care candidaţii cunosc regulile de redactare a unui text de tip argumentativ, despre omenie, pornind de la următorul proverb: Fapta bună laudă pe om. Citatul este generos, permiţând redactarea numărului minim de rânduri indicat.

La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini are în vedere prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult studiat. Se putea opta, de exemplu, pentru Dănilă Prepeleac sau pentru Povestea lui Harap-Alb, ambele aparţinându-i lui Ion Creangă.

În ansamblu, varianta extrasă a fost accesibilă, iar rezultatele candidaţilor care s-au pregătit pentru acest examen vor demonstra cu siguranţă acest lucru.”

UPDATE: Sabina Manea, inspector de imagine: În cele 24 de centre în care s-a susţinut examen astăzi la nivelul judeţului Iaşi au fost înscrişi 6 774 candidaţi. Dintre aceştia, 196 nu s-au prezentat, iar 5 au fost eliminaţi pentru fraudă. Examenul de bacalaureat continuă miercuri, 30 iulie cu proba la matematică sau la istorie.

Diverse

Comentarii

2 comentarii to “Ce spune inspectorul IŞJ Iasi de limba română despre proba scrisă dată azi la bac”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)