VIITURĂ LA LESPEZI, MÂINE DIMINEAŢĂ

Iată integral comunicatul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, transmis presei in aceasta după-amiază:

Avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza meteorologica, conform avertizarii INHGA COD ROSU, in momentul de fata, pe raurile Siret, Suceava, Jijia si Prut sunt tranzitate undele de viitura, formate ca urmare a precipitatiilor foarte abundente inregistrate atat pe teritoriul Romaniei, cat si pe teritoriul Ucrainei, in data de 28 iunie. Precipitatiile maxime inregistrate, punctual, doar in cursul zilei de ieri au fost de peste 160 l/mp in judetul Suceava si de aproape 200 l/mp in judetul Botosani.

In momentul de fata, viitura de pe raul Prut este atenuata prin acumularea Stanca Costesti. Astfel, la statia Radauti Prut, se inregistra la ora 15.00, un debit de 2015 mc/s, debitul evacuat fiind mentinut la 650 mc/s. Acumularea Stanca Costesti a reusit sa retina numai in trei zile un volum de aproximativ 170 mil. mc de apa si mai are o rezerva de apa de 280 mil mc de apa.

De asemenea, pe Siret, se tranziteaza o viitura care a cumulat precipitatiile inregistrate  in cursul zilei de ieri, debitul maxim inregistrat in sectiunea Siret a fost de 1115 mc/s fiind tranzitat prin acumularile Rogojesti (debit maxim evacuat- 1200 mc/s) si Bucecea (debit maxim evacuat- 1000 mc/s).

Maine dimineata, este asteptata o viitura pe Siret, in aval de Lespezi, viitura care se formeaza din debitul cumulat de pe raul Suceava si de pe raul Siret. Se estimeaza ca raul Siret va avea un debit maxim in sectiunea Lespezi comparabil cu debitul din 2008.

Directorul Administratiei Nationale Apele Romane, David Csaba, a mobilizat echipele operative de interventie ale Apelor Romane. Astfel, au fost solicitate materiale (saci, diguri mobile, folie etc.) si mijloace de interventie pentru zonele afectate de inundatii din bazinele raurilor Siret si Prut, de la ABA Arges-Vedea, Mures si Buzau. Se estimeaza sa se foloseasca peste 400.000 de saci de nisip pentru consolidarea si suprainaltarea digurilor de pe raul Siret, din zonele limitrofe orasului Pascani, pentru apararea localitatilor Pascani, Luncasi, Halaucesti, Mircesti, Rachiteni, Adjudeni, Tamaseni, Lutca si Roman.

Conform avertizarii INHGA, localitatile aflate pe sectorul Siret-Dragesti si aval Lungoci sunt in stare de alerta maxima si au fost avertizate asupra pericolului iminent de inundatii. In momentul de fata, digurile care apara aceste sector sunt sub presiunea apei, dar rezista.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)