De ce complicităţile sapă la soclul pe care PNL Iasi crede că stă cocoţat. Plus două slăbiciuni ale sondajului scos ieri pe piaţă

Urmăresc sondajele, pentru că reprezintă fotografia politică a  momentului. Asta deşi puţine sondaje au picat pe realitatea din ziua votului, inclusiv exit-poll-urile comandate de televiziuni dând-o în bară. Mă uit la sondaje, nu pentru a vedea neapărat cifrele, ci mai degrabă tendinţele.

Ieri, PNL Iaşi a prezentat rezultatele unei măsurători efectuate de Fast Training Consulting SRL, firmă aparţinând unui lector onorabil de la Facultatea de Economie: Tudor Jijie.

Până aici totul e ok: un partid comandă un sondaj pe Iaşi pentru a şti cum stă în raport cu adversarii politici.

Cât de credibil e însă demersul, atât timp cât acelaşi Tudor Jijie e membru liberal, după cum anunţa cu ceva timp în urmă chiar secretarul executiv al liberalilor, Marius Dangă?

Cu alte cuvinte un partid comandă un sondaj, care e realizat de o firmă la a cărei butoane se află un propriu membru. Un prim punct slab care atenteaza la credibilitatea „proiectului” PNL.

Nu de mult timp, aceeaşi firmă a realizat o măsurătoare TV în targ, Iaşi TV Life fiind cocoţat pe prima poziţie. Surpriza a fost imensă, ca şi cum Locomotiva Dorneşti ar învinge Steaua în Cupa României. Culmea, măsurătoarea fusese comandată chiar de TV Life şi prezentată în ziua relansării postului. Nu am să comentez prea mult pe această temă, pentru că risc să intru în capcana în care a fost prins lectorul Tudor Jijie. Lucrând la TeleM, evident că pot fi acuzat de subiectivitate, dar mulţi dintre cei care ştiu cum stau lucrurile în Iaşi în materie de TV cu siguranţă au zâmbit la cifrele de audienţă aruncate de Fast Training Consulting. E al doilea argument care scade credibilitatea sondajului prezentat ieri de liberali.

Nu am nici o îndoială că PSD sau PNL stau bine în Iaşi şi că PDL are serioase probleme. E însă suspect faptul că Nichita are o credibilitate în creştere, după cum spun liberalii. Dacă ar fi aşa, actualul primar ar trebui să iasă din primul tur la viitoarele alegeri, în condiţiile în care în 2008 n-a fost departe de victorie încă din prima. PNL spune insa ca Nichita poate fi invins. Suna mai degraba o simpla lozinca.

Mult mai interesant ar fost dacă ar fi fost prezentate măsurători pe oamenii politici locali. PNL spune că acestea există, dar că nu sunt oferite pe tavă adversarilor politici. Ok, dar ce îl interesează pe ieşean cum stau potenţialii candidaţi la preşedinţie, în condiţiile în care viitorul scrutin prezidential e abia în 2014? În plus, degeaba îl mai măsori pe Băsescu, pentru că el oricum nu candidează la scrutinul de peste 4 ani.

Nu demolez sondajul liberalilor, ci ridic unele semne de întrebare. Problema nu e cât are PNL Iaşi în măsurători, ci dacă e dispus să se bată la alegerile pentru primărie. Adica daca va avea atitudine.

La mai bine de doi ani de la alegerile locale precedente, liberalii se agaţă de procentele lui Crin (care stă bine inclusiv în Iaşi, nu e nici o îndoială aici!), dar dau dovadă de non-combat pe câmpul local de luptă.

Dacă PNL Iasi va continua să arate cu degetul doar înspre PDL, şi are suficiente motive s-o facă, dar va cruţa administraţia Nichita, nu are nici o şansă să câştige localele din 2012.

Iar dacă vor schimba macazul cu două luni înainte de alegeri, liberalii nu vor mai avea credibilitate, pentru că alegătorii vor fi pus deja ştampila, pe care nu va scrie votat, ci complicitate.

Încă un aspect: din punct de vedere politic, Iaşul a fost în multe situaţii atipic. A dovedit-o Simirad în atâtea rânduri, când a câştigat de fiecare dată alegerile, deşi PAC, CDR sau Partidul Moldovenilor se aflau pe tobogan la nivel national. PNL Iaşi ar trebui să se hotărască: se îngraşă doar cu procentele lui Crin sau îşi face propria strategie la nivel local. Deocamdata, a ales prima varianta!

Politica

Comentarii

20 comentarii to “De ce complicităţile sapă la soclul pe care PNL Iasi crede că stă cocoţat. Plus două slăbiciuni ale sondajului scos ieri pe piaţă”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)