Ultimele veşti înaintea încleştării din ziua moţiunii

Ne mai trebuie 4 voturi, anunţa la prânz Victor Ponta. Am mai câştigat un parlamentar, mai lipsesc trei, spunea acelaşi lider mai spre după-amiază. Realitatea şi Antena3 exultă. A pactizat cu opoziţia şi uneperistul Liviu Câmpanu. Antena3 plusează, spunând că şi Ioan Munteanu, tot independent, a decis să voteze moţiunea. Doar că Munteanu votase şi moţiunea din vară, aşa că trădarea sa nu e o mare surpriză.

Meciul putere-opoziţie se duce şi în planul imaginii. PDL e încă liniştit, în timp ce opoziţia încearcă să câştige ultima zi de dinainte de marele război. Va fi o noapte lungă, în care mai pot să apară răsturnări.

Pe hârtie, calculele arată că moţiunea nu trece. PSD, PNL şi PC au împreună 212 oameni, însă cel puţin doi oameni sunt indisponibili pentru ziua de mâine. Rămân 210. Ca moţiunea să treacă sunt necesare 236 de voturi. Opt independenţi (alţii decât cei de la UNPR) vor vota pro-moţiune. De la PDL e posibil să trădeze vreo patru oameni. În total, ar fi 222 de voturi în favoarea moţiunii. Tot ar mai fi nevoie de 14 voturi. Mai e ceva: sunt siguri cei de la PSD şi PNL că vor veni toţi cei 210 parlamentari pe care se bazează?

Aflat azi la Iaşi, Mircea Geoană era foarte relaxat. Nu dădea mari şanse trecerii moţiunii. „Acum câteva zile eram mai optimist, acum sunt mult mai rezervat”, a spus Geoană. Care nu s-a sfiit să arunce o săgeată înspre Ponta, afirmând că ar fi fost mai ok ca PNL şi PNL să iasă deja cu numele viitorului premier.

Ce va face Daniel Oajdea? Nu e decis 100 la sută. „Aştept să-i văd în seara asta pe Ponta şi Antonescu, care vor apărea în emisiuni TV. Dacă nu vin cu lucruri concrete, mă abţin de la vot”, a spus Oajdea.

Timid la început, cei de la PSD declara acum deschis că îşi aduc militanţii la miting. Au recunoscut-o atât Miron Mitrea, cât şi Adrian Năstase. „Ce e rău în asta?”, a întrebat Mitrea, care nu crede că vor apărea violenţe.

Un lucru extrem de important pentru ziua mitingului. Meteorologii prognozează frig şi ploaie mâine în Capitală. Sindicaliştii ajung în Capitală dimineaţă în zori, iar dezbaterea moţiunii începe la 11.00. Verdictul asupra caderii sau nu a guvernului va fi dat cel mai probabil după ora 16.00.

• Apropo de implicarea PSD in mitingul din Capitala, cititi aici cum stau pesedistii cu mobilizarea.

• Cat despre sansele motiunii, pronosticul subsemnatului: intre 218-225 de voturi pentru. Deci pica. Am spus ca motiunea nu trece, n-am spus ca e bine.

Politica

Comentarii

4 comentarii to “Ultimele veşti înaintea încleştării din ziua moţiunii”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)