Care este explicaţia încercărilor PDL de a dezgheţa relaţia cu liberalii

Evenimentul Zilei, considerat apropiat de actuala putere, repune pe tapet ideea colaborării între PNL şi PDL. În momentul de faţă, refacerea fostei Alianţei DA este putin probabilă,  fantezistă fiind şi condiţia lui Relu Fenechiu: PDL să se topească în PNL.

Totuşi, în viitor, colaborarea între cele 2 partide nu este exclusă, oricâtă duşmănie ar exista în momentul de faţă intre cele doua formatiuni. PNL nu doreşte acum să intre la guvernare cu PDL, pentru a nu plăti oalele sparte de Boc la alegerile din 2012. Pe de altă parte, un guvern PNL-PDL, făcut înainte de alegeri, ar spori şansele ca PSD să treacă lejer de 40 la sută, partidul lui Ponta capitalizând singur voturile nemulţumiţilor. Caz în care, PSD, eventual cu UDMR şi minorităţile, ar putea forma majoritatea în Parlament.

Alegerile din 2012 sunt departe şi e posibil ca tabloul să se schimbe până atunci. Dar judecând după ce avem acum, PSD şi PNL vor lua împreună peste 50 la sută din voturi. Teoretic, cele două partide se pot duce la preşedintele Băsescu, cu numele noului premier în buzunar. Însă în 2012 orgoliile liderilor celor două partide vor fi mari, pentru că ambele formaţiuni se vor pregăti de prezidenţialele din 2014, la care Băsescu sare din schemă. Alegeri care sunt extrem de importante, în condiţiile în care şeful statului influenţează intens configuraţia majorităţii guvernamentale.

În 2012, PNL poate forţa Cotroceniului impunerea premierului pe care şi-l doresc, iar Băsescu să accepte târgul, pentru că altfel PDL pleacă de la guvernare. Caz în care, PSD rămâne în opoziţie. Mai mult, există şi posibilitatea unei eventuale înţelegeri pe dreapta pentru alegerile prezidenţiale, situaţie în care Victor Ponta are mari şanse să rămână pe tuşă.

Cum se va aşeza scena politică e greu de prevăzut, totul depinzând de ceea ce vor face liberalii. Pentru PNL, cea mai avantajoasă formulă e cea a opoziţiei până în 2012 şi reapropierea de PDL imediat după alegerile generale. Asta pentru că, în 2014 adversarul nr. 1 al liberalilor va fi (probabil) Victor Ponta.

Posibil ca semnalele de acum venite dinspre unii lideri PDL să aibă în vedere tocmai acest scenariu. La fel de important e şi cine îl va înlocui pe Emil Boc la şefia PDL. Dacă e Vasile Blaga, atunci dreapta are mari şanse să se refacă.

Politica

Comentarii

Un comentariu to “Care este explicaţia încercărilor PDL de a dezgheţa relaţia cu liberalii”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)