Etnobotanicele strică prietenia locală între PSD şi PNL

Liberalii sunt deranjaţi de faptul că primarul Nichita nu ia în seamă proiectul propus de PNL Iaşi pe subiectul etnobotanicelor care se vând în Iaşi.

„Nu înţeleg de ce Primarul nu ştie ce înseamnă colaborarea şi cooperarea în cadrul administraţiei locale. Noi am depus un proiect de hotărâre perfectibil, dar construit in spiritul legislaţiei actuale si mai ales cu bună credinţă,  în speranţa de a rezolva problemele legate de acest tip de activitate. Domnia sa iniţiază un alt proiect de hotărâre care, din punctul meu  de vedere, este lacunar si nu va avea efectul scontat. Nu ştiu daca asta s-a urmărit, dar as dori ca cineva sa-si asume public eşecul aplicării acestei hotărâri si neobţinerea rezultatelor scontate”, susţine Anghel Ficu, consilier PNL.
Acelaşi liberal dă şi motivele pentru care consideră proiectul primarului drept lacunar şi ineficient:

1. Mai întâi este fundamentat neprofesionist si deficitar atât ca forma cât şi  conţinut, ceea  face ca acest proiect sa nu fie credibil si elaborat cu buna credinţă.

2. Acest Proiect de Hotărâre, confuz, lasă loc arbitrariului, nefiind foarte bine definit din punct de vedere tehnic.  Nu ştim exact căror produse si substanţe le este interzisa comercializarea. Cei care-l vor pune in aplicare vor putea aplica sancţiuni  unui magazin naturist, unui magazin gen “plafar” sau chiar, in exces de zel, si unui simplu magazin alimentar sau club,  fiind ştiut că şi taurina sau cofeina au efecte şi efecte  euforice si psihotrope.
3. Nefiind stabilită toată gama de substanţe şi produse într-o forma enunţiativă , sarcina probei ca respectivul produs/plantă/substanţă să intre sub incidenţa acestei Hotărâri de Consiliu Local  îi va reveni organului de control însărcinat cu aplicarea acestei hotărâri. Acest lucru nu va fi realizabil. Se va lăsa drum liber comercianţilor să-şi modeleze această afacere astfel încât să nu intre sub incidenţa acestei hotărâri, dar să comercializeze aceleaşi produse/plante/substanţe.
4. Dacă cineva contestă Hotărârea de Consiliu Local sau sancţiunile aplicate în baza acestei hotărâri , va avea câştig de cauza in instanţă, ceea ce mă poate duce cu gândul ca cei ce au elaborat acest act normativ asta urmăresc.

5. Nu sunt stipulate măsurile drastice ce vor fi aplicate în caz de nerespectare, iar cadrul legislativ naţional actual este lacunar. De aceea, trebuie prevăzute sancţiunile maxime permise de lege.

Totodată, Anghel Ficu susţine că primarul a decis că nimeni, în afara domniei sale, nu are dreptul de a avea iniţiativă locală şi supune dezbaterii pe site-ul Primăriei proiecte de hotărâri. „Păcat. A ratat din nou ocazia de a arăta că este familiarizat cu arta dialogului”, adaugă Ficu.

O declaraţie pe aceeaşi temă a făcut-o şi deputatul Cristian Adomniţei, liderul filialei municipale a PNL:

„Speranţa mea este ca dl. Nichita să nu reprezinte, de fapt, interesele acestor afaceri prospere în Iaşi, căutând metode ca ele să continue să existe. Aş vrea să cred că doar mândria l-a făcut să nu accepte dezbaterea tuturor proiectelor existente. Avertizez că, dacă proiectul va trece în forma iniţiată de Primarul Gheorghe Nichita, acesta  va avea pe conştiinţă toate victimele ulterioare cauzate de consumul de produse etnobotanice”, spune Adomniţei.

Administratie, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)