Ce înseamnă întoarcerea la votul pe liste
Parlamentari de la PDL, PSD şi PNL vor să schimbe din nou sistemul de vot. Adică să revenim la vechile obiceiuri şi să votăm liste, nu oameni. E drept că uninominalul din 2008 n-a dat satisfacţie şi că în Parlament au intrat tot felul de personaje care n-au nici o treabă cu legiferarea. Unii au pătruns în Senat sau în Cameră doar pentru propriile interese.
În plus, oameni care au ieşit pe locul doi sau trei într-un colegiu au luat mandatele, la redistribuire, indiferent de numărul de voturi obţinut. Cu toate acestea, prefer uninominalul în loc de liste stabilite în sediile de partid.
Evident că unii dintre actualii aleşi presează pentru revenirea la sistemul listelor. Pentru că oamenii care au hibernat 4 ani ştiu că n-au nici o şansă la un nou mandat pe uninominal, preferând să se ascundă sub fusta ocrotitoare a partidului.
Revenirea la liste îi bucură si pe şefii de filiale din Iaşi, care s-ar vedea din nou vătafi în propria organizaţie. Pentru că de ei depinde dacă primeşti sau nu loc eligibil. Eşti în graţiile şefului, ai şanse să fii în fruntea listei, ai vrut democraţie în organizaţie vreme de patru ani, n-ai nici o şansă.
Pe votul uninominal, competiţia ar fi (cât de cât) deschisă, oricare din cei 17 candidaţi în colegiile judeţului Iaşi având şanse, fie şi teoretice. E drept că în 2008 colegiile au fost abil trasate, ştiindu-se dinainte cam cine va ieşi. Cel puţin în colegiile rurale. În 2012, lucrurile se schimbă, pentru că la locale, nici distribuţia primarilor nu va mai fi aceeaşi. Cu alte cuvinte, un parlamentar care în 2008 a câştigat într-un colegiu unde 8 din 10 primari erau de aceeaşi culoare, n-ar mai fi sigur că toţi cei 8 edili şi-ar recâştiga mandatele. Caz în care nici mandatul său nu mai e floare la ureche.
Revenirea la votul pe liste ar fi un pas înapoi. Frica de a-şi pierde mandatele îi face pe mulţi parlamentari să accepte umbrela partidului, dar mai ales protecţia şefilor de filiale! Votaţi grămada!
mi-l si imaginez pe Gigi in jiltul lui facand lista PSD: Stanciu, Mocanu, Ratoi, Lazar… cine da mai mult?