Un cetăţean care se recomandă «Orişicine» semnalează că averea Mihaelei Popa a crescut cu 20.000 de euro în 36 de zile. „Nu e nimic în neregulă”, spune senatoarea PDL

Un mail trimis azi mai multor jurnalişti ieşeni de către un cetăţean al Iaşului, care se autointitulează «Orişicine» semnalează creşterea nejustificată, cu 850 de milioane de lei vechi, a averii senatorului PDL Mihaela Popa, într-o perioadă de 36 de zile.

E vorba de două declaraţii de avere, care apar pe site-ul Senatului, datate 7 mai şi 12 iunie 2009, în care depozitele bancare ale Mihaelei Popa cresc peste noapte cu aproximativ 20.000 de euro.

„Potrivit declaraţiilor de avere din anul 2009, se poate constata faptul că, în perioada de 36 de zile dintre 07 mai şi 12 iunie 2009, averea lichidă a familiei doamnei senator Mihaela Popa (respectiv soldul depozitelor în conturi bancare) a crescut cu 20.000 euro (echivalentul a circa 850 milioane lei vechi). Creşterea disponibilului din bănci poate fi în regulă, dacă se explică prin venituri legale ale familiei, în aceeaşi perioadă de timp. Acest lucru nu poate fi verificat decât în momentul declarării veniturilor din 2009, adică prin declaraţia de avere depusă în 2010. Declaraţia de avere din 3 noiembrie 2010 (care cuprinde potrivit legii totalitatea veniturilor din anul fiscal 2009) dezvăluie faptul că această creştere bruscă a averii doamnei senator, în numai o lună, nu poate fi justificată prin veniturile declarate sub răspunderea penală pentru anul 2009. Astfel, toate veniturile personale ale doamnei senator, pentru întreg anul 2009, nu ajung la suma cu care au crescut conturile sale din bancă numai în perioada de o lună (mai – iunie) dintre cele două declaraţii de avere din respectivul an 2009”, spune cetăţeanul.

Acelaşi ieşean mai spune că instituţiile abilitate (ANI, Pachetul de pe lângă ICCJ) ar trebui să se sesizeze din oficiu în acest caz.

În finalul epistolei, cetăţeanul explică de ce nu-şi poate dezvălui identitatea.

„În ceea ce mă priveşte, nu este cazul să fiu cunoscut, citat, solicitat sau implicat în nici un fel de proceduri legate de acest caz, întrucât este vorba de un interes eminamente public, în faţa căruia organele statului au dreptul şi obligaţia să se autosesizeze, din momentul luării la cunoştinţă a faptelor pe orice cale, nefiind necesară o sesizare sau plângere din partea unui terţ. (…)Prin urmare, nu este nevoie a fi cunoscută identitatea mea, inclusiv din motive de protecţie, dar nici prezenta sesizare nu poate fi clasată drept o anonimă, deoarece nu se referă la fapte imaginare sau care să trebuiască verificate, ci priveşte exclusiv informaţii publice, asumate sub semnătură şi depuse la Senat de doamna Mihaela Popa”, mai susţine cel care semnalează acest caz.

Contactată de jurnalvirtual.ro, Mihaela Popa a spus că nu e vorba de o îmbogăţire peste noapte, ci despre omisiuni în declaraţia de avere din 7 mai, corectate ulterior în declaraţia din 12 iunie 2009.

„La prima declaraţie am omis ceva. Mi-am dat seama ulterior că am uitat să trec nişte conturi, apoi am depus cea de-a doua declaraţie de avere, în termenul stabilit de lege. Altfel, nici nu aş fi depus două declaraţii într-un interval atât de scurt, de 30 de zile. Am făcut o cerere la Biroul Permanent al Senatului pentru a face rectificarea, mi s-a aprobat cererea, astfel încât declaraţia de avere a fost revizuită. Există şi o solicitare făcută de Biroul Permanent către ANI, care şi-a dat acordul. Astfel, e considerată valabilă cea de-a doua declaraţie de avere”, a spus Mihaela Popa.

Politica

Comentarii

2 comentarii to “Un cetăţean care se recomandă «Orişicine» semnalează că averea Mihaelei Popa a crescut cu 20.000 de euro în 36 de zile. „Nu e nimic în neregulă”, spune senatoarea PDL”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)