Ce vor alege moldovenii: democraţia sau comunismul?

Duminică, moldovenii îşi aleg un nou Parlament. Situaţia politică rămâne încurcată, mai ales că PCRM (Partidul Comuniştilor) e pe primul loc în toate sondajele, cu un avans confortabil în faţa liberalilor (PLDM) conduşi de premierul Vlad Filat. Întrebarea e însă cu cât vor câştiga comuniştii şi dacă alături de formaţiunea lui Marian Lupu (PDM) vor strânge cele 61 de mandate (din totalul de 101) pentru alegerea unui nou şef al statului. Există temeri la Chişinău că partidul lui Marian Lupu, desprins din PCRM s-ar putea alătura comuniştilor, mai ales că relaţiile PDM cu celelalte forţe democratice n-au fost grozave în ultimul an.

Sunt multe necunoscute vizavi de alegerile de peste Prut, fiecare procent luat de partidele democratice putând conta enorm în bătălia post-electorală.

În România, alegerile din Basarabia n-au fost mai deloc mediatizate, abia astăzi, principalele canale de ştiri făcând loc în jurnale relatărilor despre scrutinul de duminică.

Importantă va fi prezenţa la vot peste hotare, inclusiv la Iaşi, unde există câteva mii de basarabeni, în principal elevi şi studenţi.

Azi, liderii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Iaşi au făcut apel la o prezenţă masivă la urne a tinerilor.

„Prezenţa la vot e mai importantă ca orice altă activitate. Consider că votul nostru, al tinerilor, este cel care va înclina balanţa în favoarea unei coaliţii de dreapta. Republica Moldova trebuie să continue ceea ce a început, însă pericolul revenirii comuniştilor la putere, împreună cu alte formaţiuni de stânga, este un scenariu real”, a declarat Dan Caranfil, reprezentant ATB.

El a adăugat că liderii ATB din Iaşi au făcut campanie din uşă în uşă, în căminele studenţeşti din oraş, pentru a-i mobiliza pe tinerii moldoveni să meargă la vot.

„Vom alege între continuarea reformelor, începute deja în Republica Moldova şi degradarea democraţiei, inclusiv suspendarea ţării între est şi vest”, a mai spus Dan Caranfil.

La rândul său, Radu Ciobanu, vicepreşedinte ATB Iaşi a afirmat că există pericolul ca frecvenţa ridicată a proceselor electorale să-i fi plictisit pe alegători, adăugând că speră ca aceştia să conştientizeze importanţa momentului şi să se prezinte în număr ridicat la urne.

Duminică, în Iaşi va fi organizată o secţie de votare în incinta Consulatului Republicii Moldova, situat în zona Fundaţie. Se va putea vota între orele 7.00 şi 21.00.

Politica

Comentarii

6 comentarii to “Ce vor alege moldovenii: democraţia sau comunismul?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)