Cum va arata anul politic 2011 la Iasi

2011 va fi an preelectoral. Cine va candida la primarie si cine va fi varf de lance la Consiliul Judetean? Pe final de 2010, partidele iesene au intrat in hibernare. Actiuni sterse si mesaje haotice. Nimic spectaculos. Harjoana dinaintea marii confruntari. Cum va arata 2011 la Iasi si ce vor face liderii politici locali? Nu e un horoscop politic, ci doar simple supozitii:

1. PSD va sta la cutie. Gheorghe Nichita va evita scandalurile, aplicand principiul conservarii. Imagine si atat. Presa prietenoasa ii va mediatiza „reusitele”. La fel ca pana acum. Primarul cel puternic se va duce doar la emisiunile TV in care nu va fi deranjat si unde va putea vorbi in voie fara sa i se aminteasca de santierul Tatarasi sau de cel de la Hala Centrala. Va stapani filiala la fel de autoritar, pentru ca (aproape) nimeni din PSD Iasi nu are curajul sa i se impotriveasca. „Managerul” din primarie se va plange de guvernul cel rau si de banii de la bugetul central care ocolesc Iasul. Nu va face conferinte de presa la partid, ci isi va lansa mesajele din primarie. Va fi prudent, la umbra procentelor pe care PSD i le ofera din plin.

2. PDL Iasi va incepe anul in tromba. Dar nu cu gandul la localele din 2012, ci la alegerile interne. In martie, filiala va avea un nou presedinte. Paduraru, Movila, Oprea sau nici unul? Nu sunt excluse surprizele, pentru ca PDL Iasi n-a fost niciodata o filiala cu o evolutie liniara. Posibil ca scandalurile interne sa determine interventia centrului, care sa propuna o solutie de compromis, pentru impacarea taberelor. Pentru PDL, momentul alegerilor interne echivaleaza cu startul pentru 2012. Democrat-liberalii ieseni depind insa in mare masura de ceea ce se va petrece cu guvernarea. Daca lucrurile evolueaza ca pana acum, PDL nu are nici o sansa la Iasi, indiferent de numele celui care va conduce organizatia. La fel se va intampla si in cazul in care la PDL Iasi apele nu se linistesc dupa scrutinul din filiala.

3. PNL Iasi traieste din procentele lui Crin. Prietenia Nichita-Fenechiu convine de minune doar PSD-ului, nu si liberalilor. PNL prefera in continuare tintele mici. Cativa liberali au prins posturi caldute, dar in ansamblu, filiala are de pierdut. Asta pentru ca alegerile locale din 2012 vor fi centrate pe primaria Iasului. Cu alte cuvinte, principalul adversar ar trebui sa fie Gheorghe Nichita, primarul in functie al orasului. Non-combatul PNL il va avantaja pe Nichita, lucru cunoscut de multi dintre liberalii de rand. Principalul vinovat de traseul serpuit al PNL e liderul organizatiei Relu Fenechiu, insa deocamdata nimeni din partid nu are curajul sa conteste in mod deschis linia adoptata de acesta.

4. UNPR si PC nu au reusit in 2010 mare branza. Ambele formatiuni s-au straduit, dar n-au forta. In plus, nici vehiculele nationale nu le ajuta prea mult.

Politica

Comentarii

4 comentarii to “Cum va arata anul politic 2011 la Iasi”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)