UDMR n-a plecat din guvern. Şi nici n-o va face până în 2012

Congresul UDMR a fost fără îndoială cel mai mediatizat eveniment de acest gen al minorităţii maghiare. Lume multă la Oradea, locul unde s-a desfăşurat congresul, şi peţitori de toate culorile politice.
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au dus la Oradea nu pentru a convinge UDMR să decidă pe loc ieşirea de la guvernare, ci pentru a transmite un mesaj clar şi ameninţător: aşteptăm câteva săptămâni, cel mult câteva luni, iar dacă nu părăsiţi guvernul, atunci în 2012 nu vom mai avea nevoie de voi.
UDMR nu seamănă cu nici un partid politic românesc. N-a trădat niciodată când s-a aflat la putere şi nu va trăda nici acum. Probabil, va rămâne în guvern până în 2012.

Pe de altă parte, ecuaţia politică e mai complicată decât simplitatea ideilor exprimate de Ponta şi Crin.
Până la alegerile viitoare mai sunt 21 de luni. Suficient timp pentru ca scena politică să se schimbe.
În plus, e clar că UDMR, într-o formulă de guvern cu USL, care să zicem că ar avea deja majoritatea, nu va obţine mare lucru de la liberali şi pesedişti.
Mă amuză presiunea pusă în aceste zile pe liderii UDMR pentru a rupe actuala înţelegere cu PDL. Ar fi mai verticali maghiarii, dacă acum ar renunţa la un şi jumătate de putere, însă şi-ar asigura viitorul pentru următorii patru ani? Pentru PNL şi PSD da, pentru jocul democratic nu.

Politica

Comentarii

Un comentariu to “UDMR n-a plecat din guvern. Şi nici n-o va face până în 2012”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)