Analiza ZF: Un city-break la Iaşi costă mai mult decât unul la Viena sau Praga

E mai scump un mini-sejur la Iaşi, cu plecare din Bucureşti, decât unul la Viena sau Praga, cu plecare tot din Capitală. La această concluzie au ajuns jurnaliştii de la Ziarul Financiar, care fac o analiză interesantă pe această temă.

Preţul unui city break care include bilet de avion dus-întors pe Bucureşti-Iaşi şi două nopţi de cazare la un hotel de trei stele din Iaşi este de 200 euro, faţă de 165-199 de euro la Viena sau 191-199 de euro la Praga, pachete ce includ serviciile menţionate mai sus.

City break-ul la Iaşi este mai scump nu doar dacă se achiziţionează prin agenţie de turism, ci şi dacă fiecare turist îşi rezervă singur biletul de avion şi cazarea.

ZF a simulat realizarea unui astfel de pachet pentru a vedea la cât se ridică preţul.

Astfel că pentru perioada de călătorie 17-19 februarie 2012 tariful biletului de avion dus-întors pe Bucureşti-Iaşi este de 122,7 euro cu compania Tarom (singura care operează zboruri în perioada selectată).

Cel mai ieftin bilet de avion pe Bucureşti-Viena în perioada mai sus men­ţio­nată costă 126 de euro cu Austrian Airlines, iar pentru Praga 137 de euro cu Czech Airlines (singura com­panie cu zboruri spre Praga).

Preţurile la biletele de avion sunt apropiate deşi distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi cu avionul este de circa 313 kilometri, faţă de 855 de kilometri din capitala României spre Viena şi 1.000 de kilometri spre Praga.

Şi tarifele la cazare poziţionează Iaşiul deasupra marilor capitale europene.

Tariful pentru două nopţi la un hotel de trei stele în Iaşi este de 79 de euro (cel mai mic tarif de pe site-ul de rezervări booking.com), faţă de 68 de euro la Viena şi 54 de euro la Praga.

Adunând costurile cu transportul şi cazarea, rezultă că un city break în februarie la Iaşi costă 201,7 euro, faţă de 194 de euro la Viena şi 191 de euro la Praga.

“City-break în Iaşi este mai scump decât un se­jur ce include aceleaşi servicii în Viena sau Praga. Cred că la un city break vândut pentru des­tinaţia Iaşi, cu transport cu avionul, vindem peste zece vacanţe la Viena”, susţine Florin Băr­hă­lescu, directorul general al agenţiei de turism Icar Tour din Iaşi.

La agenţia pe care o con­duce, preţul unui pa­chet de nouă nopţi în Iaşi, cu cazare la un ho­tel de trei stele şi mic de­jun inclus, este de 270 de lei (62 euro) de per­soa­nă. La acest preţ se adaugă costul de 138 de euro cu biletul de avion dus-întors pe Bu­cureşti-Iaşi cu Tarom şi taxele de aeroport. În total, un sejur de două nopţi în Iaşi ajunge la 200 euro de persoană.

“Pentru o sumă mai mică pot trimite turiştii în Viena sau Praga. De exemplu, la Praga preţul pachetului ce include aceleaşi servicii costă 199 de euro. Iar la Viena două nopţi de cazare cu transport cu Fly Niki costă 165 de euro”, a declarat Florin Bărhălescu.

În perioada septembrie-noiembrie, agenţia Icar Tours a vândut doar 12 city-break la Iaşi cu avionul. “Dacă pe Iaşi am început să vindem pa­chete de tip city-break anul acesta, pe Viena şi celelalte capitale europene promovăm pa­che­te de trei ani”, susţine el.

Afaceri, Turism

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)