Camelia Gavrilă: Putem vorbi de discriminare în politică. Noi femeile suntem bibelouri, suntem drăguţe, dar rezistă cine e mai tare

Şefa IŞJ Camelia Gavrilă a declarat azi la Conferinţa de lansare a campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor, organizată de MEDIAFAX, că există discriminare în zona politică şi că femeile trebuie să fie de trei ori mai perseverente decât bărbaţii.

Camelia Gavrilă a spus că, pentru femei, există o dificultate de a accede într-o funcţie, precizând că se poate vorbi de discriminare în zona politică.

„Pe educaţie, nu putem vorbi de discriminare. Chiar voi vedea la nivelul judeţului Iaşi câte femei sunt director de şcoală, dar cred că mergem spre 70 la sută. Putem însă vorbi de discriminare în zona politică. Ca femeie, trebuie să fii de trei ori mai perseverentă decât un bărbat. Suntem socotite bibelouri, suntem drăguţe, dar în zona politică rezistă cine e mai tare. Există o dificultate de a accede într-o funcţie şi mi-aş dori ca în politică, o femeie să promoveze fără a avea un bărbat în spate”, a declarat Gavrilă.

Ea a precizat că nu s-a simţit discriminată în cariera sa profesională, dar că, în cariera sa politică, acest lucru s-a întâmplat.

La rândul său, Carmen Dorobăţ, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a declarat că adesea, în funcţiile de conducere sunt preferaţi bărbaţii.

„Lupta noastră, a femeilor, trebuie să fie mai energică”, a spus Dorobăţ.

Ea a precizat că, ocupă postul de manager al spitalului ieşean din anul 2004, şi că „a rezistat în timp, indiferent de puterea politică”

Preşedintele Fundaţiei Şanse Egale pentru Femei (ŞEF) Iaşi, Dina Loghin a precizat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că inclusiv numele fundaţiei pe care o conduce a intrigat şi indignat multă lume.

„Numele de ŞEF a fost o găselniţă de marketing, dar a trebuit în diverse situaţii să-mi găsesc cu mare atenţie cuvintele. Acest nume a indignat şi intrigat multă lume”, a spus Loghin.

Ea a declarat că, în cariera sa, a trecut prin suficiente momente de discriminare, inclusiv când s-a pus problema promovării sale la societatea unde lucra.

„Se înfiinţa un nou departament, iar eu m-am dus la inginerul-şef să-i spun că sunt interesată să-l conduc. S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Vai dragă, dar tu eşti tânără mămică, cum să umbli atâta pe teren?». Era discriminare, fie şi cu bune intenţii, dar eu îmi asumam postul respectiv. Câştigam 300 de lei în plus la salariu, ceea ce era ceva, pentru că abia mă căsătorisem şi nu aveam casă”, a spus Dina Loghin.

În cadrul evenimentului, a avut loc şi lansarea cărţii “Cariera – substantiv feminin”, parte a proiectului european “Şanse egale pentru cariere de succes” implementat de Agenţia MEDIAFAX, SIVECO şi Academia de Studii Economice Bucureşti.

Volumul conţine interviuri cu 31 de femei de succes din România, printre care Adriana Săftoiu, Andreea Paul Vass, Nadia Comăneci, Laura Codruţa Kovesi, Gabriela Szabo şi Mariana Nicolescu.

Agenţia MEDIAFAX şi SIVECO au lansat cartea “Cariera – substantiv feminin” şi un spot video de prezentare a poveştilor femeilor de succes, cu această ocazie începând şi campania de promovare care se desfăşoară în toate regiunile de dezvoltare.

Cartea “Cariera – substantiv feminin” prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Volumul, lansat în cadrul proiectului “Şanse egale pentru cariere de succes”, cofinanţat din Fondul Social European, a fost tipărit într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

Cartea are scopul de a invalida stereotipurile legate de femei şi rolul femeilor în societate şi de a insufla tinerelor atitudinile necesare pentru o carieră de succes.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Administratie, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)