Hub Tarom pe bune sau avioanele lui Fenechiu?

Promisiuni cât cuprinde azi la Iaşi. Directorul general Tarom, Sorin Georgescu a venit să anunţe deschiderea unei baze a companiei la Iaşi. Minunat. Ce înseamnă asta: zboruri externe către trei capitale europene. Roma, Londra şi Paris. Deocamdată.

Prima destinaţie o putem vizita chiar din 1 decembrie, promit oficialii Tarom. Zborurile către Paris şi Londra vor fi introduse din primăvară. Super! Pe 9 decembrie vor fi alegeri. N-am nici o îndoială în privinţa zborului către Roma, pentru că nimeni nu riscă în săptămâna de dinaintea alegerilor.

E un punct important marcat de Relu Fenechiu, cel care a făcut probabil lipeala la negocieri între directorul aeroportului Marius Bodea şi ştabul Taromului.

În ceea ce priveşte Parisul şi Londra, am oarece îndoieli. Pînă în primăvară multe se pot schimba, iar Taromul îşi poate reface calculele funcţie de succesul sau ba al cursei către capitala Italiei.

Ce-ar însemna ca din 120 de locuri, în avionul de Roma să urce în medie 40 sau 50 de oameni? Lipsă de eficienţă şi implicit, regândirea strategiei.

Italia e o destinaţie atractivă, dar nu oricum şi nu la orice preţ. Adică nu pentru oricine.

Cum Taromul e companie de linie, preţurile practicate nu-s pentru toată lumea. A recunoscut-o chiar Fenechiu, care a şi spus, printr-o declaraţie inabilă, că avionul de Roma nu va fi pentru căpşunari, ci pentru oamenii cu bani.

Ieşenii de rând nu se vor înghesui în Boeingul 737-300 al Taromului, ci vor continua să prefere aeroportul din Bacău (120 km distanţă), unde operează Blue Air. Adică vor alege o companie low-cost, ce oferă condiţii mai proaste, dar la preţuri mai mici. Aici nu ma refer la cei care sunt someri, ci inclusiv la iesenii cu leafa medie.

Marius Bodea a şi spus că un studiu arată că 60 la sută din cei 400.000 de pasageri ai Bacăului sunt ieşeni. Adică 240.000 de oameni.

Se duc oamenii de afaceri la Bacău pentru un zbor la Paris, Londra sau Roma?

N-aş crede. Cei cu bani preferă şi acum zborul de Viena, cu Austrian Airlines, de pe aeroportul din Iaşi. Iar de la Viena, calea spre orice alt oraş european e deschisă.

La fel cum cei fără prea mulţi bani, care acum aleg Bacăul, se vor duce în continuare în oraşul vecin pentru a lua avionul spre Europa.

Pariul cu hub-ul Tarom la Iaşi e îndrăzneţ, insa eu unul sper să nu fie doar campanie electorală.

Dacă planul de acum va fi dus până la capăt, voi fi primul care va saluta succesul. Dacă însă e vorba doar de promisiuni în prag de alegeri, cine va plăti pentru asta? Şi mai ales cum, domnule Fenechiu? Ca alegerile vor fi trecut deja…

Diverse

Comentarii

Un comentariu to “Hub Tarom pe bune sau avioanele lui Fenechiu?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)