O bilă albă pentru autorităţi. Bătaia cu bâtele de la Ruginoasa n-a mai avut loc

Sânge şi capete sparte. Cam asta se întâmplă în ultima zi a anului la Ruginoasa. În acest an, tradiţia a fost oprită. Jandarmii nu le-au permis cetelor de mascaţi să se bată cu bâtele, ca în alţi ani.

„Tinerii s-au adunat în trei locaţii, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au plecat spre locul de întâlnire. Grupurile erau formate din câte 40 de tineri. Aceştia purtau căşti de protecţie pe cap şi erau înarmaţi cu bâte. În spatele lor erau cam 200 de civili de fiecare parte, oamenii urmând să asiste la bătălie. În momentul în care s-au apropiat unii de alţii, ne-am interpus între ei şi i-am avertizat că vor suporta rigorile legii dacă vor comite acte de violenţă”, a povestit Marius Ţăranu, din cadrul Jandarmeriei Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la manifestarea de la Ruginoasa.

Potrivit lui Ţăranu, cetele de mascaţi nu s-au mai bătut ca în anii precedenţi, iar în jurul orei 9.30, membrii celor două grupări – Vălenii şi Delenii – s-au retras către case.

Anul trecut, patru persoane au fost rănite, între care una grav, în urma confruntării de la Ruginoasa.

Bătaia care se desfăşoară în fiecare an în 31 decembrie la Ruginoasa, între “Deleni” şi “Văleni”, are ca scop stabilirea ierarhiei în comună pentru anul următor între tinerii din localitate. Potrivit tradiţiei, câştigătorii bătăliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar şi de a solicita întâlniri cu fetele nemăritate.

Diverse

Comentarii

Un comentariu to “O bilă albă pentru autorităţi. Bătaia cu bâtele de la Ruginoasa n-a mai avut loc”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)