Camelia Bogdănici: Îi cer ministrului Nicolăescu să urgenteze demersurile pentru înfiinţarea la Iaşi a băncii de ţesuturi şi celule

«Ieri, 23 aprilie 2013, a fost efectuată la Iaşi a patra operaţie de prelevare de organe din această lună. Această intervenţie a fost una complexă, având în vedere că pe lângă prelevarea multiorgan, a fost prelevat pentru prima dată la Iaşi os şi tendon.

• Ca fost director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi, dar şi ca medic direct implicat in intervenţiile de transplant de cornee, realizez necesitatea şi importanţa unei bănci de ţesuturi şi celule la Iaşi. Îi solicit Ministrului Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu, să ia măsuri urgente pentru continuarea demersurilor de înfiinţare la Iaşi a băncii de ţesuturi şi celule, începute încă din anul 2010, din fonduri PHARE. Îi reamintesc domniei sale că demersurile în acest sens sunt foarte avansate, astfel că Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a obţinut de la Primăria Iaşi locaţia necesară, iar resursa umană a fost instruită pentru ca această bancă să funcţioneze în cele mai bune condiţii. Totul s-a blocat, iar domnul Nicolăescu este cel mai în măsură să ne spună care este motivul pentru care acest obiectiv, de o importanţă majoră, atât pentru judeţul Iaşi, dar şi pentru întreaga ţară, a stagnat.

• Nu de mult, am subliniat importanţa înfiinţării unei bănci de cornee în România. Acum, îl rog pe domnul Nicolăescu să continue demersul de înfiinţare a băncii de ţesuturi şi celule la Iaşi. Este păcat să se abandoneze acest proiect, mai ales că stadiul acestuia este foarte avansat, iar creşterea numărului operaţiilor de prelevare de ţesuturi şi organe ne demonstrează tot mai mult că este cu adevărat nevoie de această bancă.

Este regretabil faptul că domnul Nicolăescu a înjumătăţit bugetul alocat Agenţiei Naţionale de Transplant. Transplantul înseamnă viaţă, domnule Ministru!».

SURSA: Comunicat de presă Camelia Bogdănici, deputat PDL

Politica, Sanatate

Comentarii

Un comentariu to “Camelia Bogdănici: Îi cer ministrului Nicolăescu să urgenteze demersurile pentru înfiinţarea la Iaşi a băncii de ţesuturi şi celule”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)