Sebastian Lăzăroiu: «Toţi cei de dreapta ştiu că va veni vremea să se adune. Tot construiesc pe bucăţica lor, dar e greşit drumul ăsta. Trebuie lăsaţi să vadă fundătura»

• Dacă se va crea o masă critică, nu exclud să apară şi un partid nou, dar Fundaţia Mişcarea Populară va rămâne. Ideal ar fi ca fundaţia să fie în spatele unui partid de dreapta, ca în alte ţări. Acolo fundaţiile sunt foarte influente, ba chiar mai influente ca partidele. Avem exemple şi în Europa: Fundaţia Adenauer a Partidului Popular.

• Avem 6.000 de adeziuni la Mişcarea Populară, ceea ce nu este puţin. Sunt adeziuni trimise la centru, acum creăm structurile teritoriale. Încurajăm oamenii care n-au făcut politică să vină alături de noi. Din păcate, la noi partidele se transformă în organizaţii de tip mafiot, sunt 5-10 oameni care se tot rotesc şi care controlează partidul. Sunt structuri de castă, care nu-i lasă şi pe alţii. Am fost întrebaţi «Primiţi şi oameni politici?» Măcar în prima fază vrem oameni care n-au mai fost în partide. Sunt şi acum turbulenţe în PNL sau PDL şi nu vrem ca fundaţia să fie colacul nimănui.

• Din Iaşi există un membru fondator la Mişcarea Populară, Georgeta Condur. Am avut sâmbătă o discuţie cu mai mulţi oameni aici la Iaşi. În trei săptămâni vom avea întâlnire cu toţi aderenţii ieşeni, 300 de oameni până acum. Va fi o selecţie şi vom anunţa şi o echipă restrânsă de conducere. În trei săptămâni cred că se va întâmpla asta. Va fi o lansare la Iaşi, vor veni toţi membrii fondatori de la Bucureşti. Nu vreau să dau acum nume pentru Iaşi, lista e deschisă. Sunt oameni care n-au mai fost în partide, dar nu i-am văzut pe toţi. Sunt şi din zona universitară şi din cea a afacerilor, mulţi sunt ingineri.

• Când se rupe USL-ul? Nu ştiu. Europarlamentarele sunt un test, PSD şi PNL vor intra în competiţie. La prezidenţiale, mi-e greu să cred că PSD va susţine cadidatul PNL. Şi invers e valabil. PSD e un partid prea mare ca să susţină candidatul altui partid. Cred că PNL caută aliaţi în zona PDL mai degrabă.

• Campania electorală pentru Convenţia PDL a arătat că sunt două partide în unul singur. Nu cred că oamenii ăia mai pot sta împreună. Aşa explic faptul că după convenţie a existat un val de demisii. E un proces firesc. Scenariul plecării unei jumătăţi din partid este probabil.

• Sunt mulţi oameni valoroşi în zona dreptei. Ei nu se unesc din păcate în jurul lucrurilor în care cred. Unul vrea la preşedinţie, altul vrea europarlamentar şi încep frecuşurile între ei, se cocoşesc. N-au nici o şansă să se unească aşa. Timpul îi va ajuta să reflecteze mai mult.

• Mihai Răzvan Ungureanu e valoros, dar a grăbit puţin lucrurile când şi-a făcut un partid. N-a recrutat oamenii în baza unor valori. Şi-a făcut partid ca să negocieze pentru alegerile parlamentare. Când dai funcţii, porneşti prost. Înfiinţarea Alianţei DA a reprezentat doar artificii de PR, o strategie prost gândită.

• Toţi cei de dreapta ştiu că va veni vremea să se adune. Ei tot construiesc pe bucăţica lor, dar e greşit drumul ăsta. Mai trebuie lăsaţi să vadă fundătura.

• USL are probleme serioase. Uitaţi-vă la politizarea masivă a instituţiilor, ultimul exemplu fiind numirea lui Ruşanu. Aveţi un ministru al Transporturilor de la Iaşi care este judecat. Guvernul Boc era mănăstire de maici pe lângă ce vedem acum. Chiar nu găsesc oameni fără condamnare, fără probleme de integritate? Nu cred că PNL are un singur om pentru Transporturi.

• Se tot pomeneşte de Mugur Isărescu candidatul dreptei la Cotroceni. Dacă el nu vrea, nu vrea. E o greşeală pe care o fac partidele. S-au dus la diferite persoane cu aură din asta antologică şi îl trăgeau de pantaloni. Cine vrea să candideze, vine singur. Dar nu să-l aduci în final, doar că l-ai tras şi agasat. Trebuie să creadă în ce spune partidul respectiv. Ăştia sunt candidaţii care pot câştiga alegerile.

• Întrebarea e în jurul cărui lider se poate coagula dreapta: Aş zice Traian Băsescu, chiar dacă el nu mai poate candida. Evident că este nevoie şi de un candidat.

• Fundaţia Mişcarea Populară poate coagula dreapta. Fragmenţelele astea vor realiza la un moment dat că dacă pierd preşedinţia în 2014, pierd totul.

NOTA: Declaratii facute de Sebastian Lazaroiu in emisiunea «Linia Intai», la TeleM.

Politica

Comentarii

2 comentarii to “Sebastian Lăzăroiu: «Toţi cei de dreapta ştiu că va veni vremea să se adune. Tot construiesc pe bucăţica lor, dar e greşit drumul ăsta. Trebuie lăsaţi să vadă fundătura»”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)