De ce trebuie să se revină la formula cu primarul ales în două tururi de scrutin

Primarii în funcţie pornesc în competiţia electorală cu un avantaj clar. Mai ales pe formula actuală, adică scrutin într-un singur tur.  Oricât de incompetent ar fi un edil, întotdeauna se găsesc 30-35 la sută din cetăţeni care să-l voteze. E vorba de simpatizanţii politici, clientela interesată de menţinerea în post a respectivului, dar şi de alţi cetăţeni, care de regulă merg cu cel aflat deja în funcţie. Iar un scor de 35 la sută poate fi decisiv în recâştigarea mandatului.

Alegerile locale cu un singur tur s-au vrut a fi un cadou pentru primarii în funcţie. Strategia a fost gândită în laboratoarele PDL, liderii democrat-liberali crezând astfel că îşi pot menţine mare parte dintre edili. Că n-a fost aşa e o altă discuţie, una dintre cauze fiind şi formarea USL, o nucă prea tare chiar şi pentru primarii PDL bine văzuţi în comunităţile respective.

Alegerile în două tururi dinamizează competiţia electorală. Chiar şi partidele (candidaţii) fără şanse s-ar bate până la capăt, pentru că ar conta negocierile pentru turul al doilea.

În plus şi cetăţenii ar deveni interesaţi de alegeri, pentru că orice vot ar conta. Imaginaţi-vă cum s-ar desfăşura localele la Iaşi şi care ar fi miza în 2016 a acestor alegeri dacă s-ar reveni la vechea formulă. Iar dacă şi PNL ar juca pe bune, chiar că am avea un meci pe cinste!

Politica

Comentarii

Un comentariu to “De ce trebuie să se revină la formula cu primarul ales în două tururi de scrutin”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)