Liliana Romaniuc despre ploaia cu note de 10.00 la Evaluarea Naţională: «Trecerea de la subiecte grele la subiecte prea uşoare poate fi periculoasă. Ne ducem în derizoriu»

Fosta şefă a IŞJ Iaşi Liliana Romaniuc susţine că trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare, de la un an la altul, poate fi un fenomen periculos. Ea consideră că ar putea apărea o anumită frustrare în rândul elevilor buni, care deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit.

„Dublarea notelor de 10.00 la matematică în acest an la Iaşi vine şi din faptul că au fost subiecte uşoare. Există această tendinţă de a se merge pe subiecte uşoare. În mod clar, această abordare poate crea frustrare în rândul elevilor buni, care deşi obţin medii mari, de peste 9.00, nu vor intra la liceul dorit. Nu este corect, am unele îndoieli, nota 10.00 ar trebui să însemne ceva”, a mai spus Liliana Romaniuc.

Ea a precizat că este necesar un echilibru în modul de alcătuire al subiectelor.

„Nu poţi da nici subiecte foarte uşoare, dar nici prea grele, pentru că şi acestea din urmă pot fi demotivante. Ne ducem în derizoriu. Avem un an subiecte grele, apoi subiecte uşoare, îmi dă de gândit”, a precizat fosta şefă a IŞJ Iaşi.

Liliana Romaniuc a mai afirmat că presiunea pe notele ridicate sunt foarte mari, inclusiv asupra profesorilor, şi că „riscăm să intrăm într-un cerc vicios din care să nu mai ieşim uşor”.

Aproape treisferturi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a din judeţul Iaşi au promovat la Evaluarea Naţională din acest an, cu 12 la sută mai mult ca anul trecut.

Şefa IŞJ Camelia Gavrilă a declarat că mediile au crescut foarte mult şi că este posibil ca la liceele de elită ieşene să se intre cu peste 9.40.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)