Serile FILIT. Stelian Tănase: În 15 ani de televiziune, am fost dat afară de 7 ori, pentru că n-am colaborat cu patronatul

Scriitorul Stelian Tănase a declarat joi seară la Iaşi, în cadrul serilor FILIT, că a făcut televiziune ca să fie mai bine plătit decât un profesor universitar, adăugând că în 15 ani de televiziune a fost dat de şapte ori afară, pentru că n-a colaborat cu patronatul.

Serile FILIT a programat la Teatrul Naţional o dezbatere intitulată «Scriitorii şi televiziunea», la care au luat parte scriitorii Stelian Tănase, Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Daniela Zeca.

La dezbatere au asistat câteva sute de persoane. Stelian Tănase a recunoscut că a făcut televiziune ca să fie mai bine plătit decât un profesor universitar care mai şi scrie cărţi, el considerând că notorietatea de la TV face rău unui scriitor.

„Scriitorul ar trebui să evite televiziunile, să nu ştie nimic publicul despre el. Imaginea scriitorului nu are de câştigat. Dacă face emisiune de istorie îl ajută, dacă se ocupă de politică nu este ajutat”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că scriitorul nu se poate întreţine numai din vânzarea de cărţi, adăugând că „un scriitor e mai prost plătit ca femeia de serviciu de la un minister”.

Tănase a afirmat că în 15 ani de televiziune a fost dat afară de patronat de şapte ori, în urma unor conflicte cu conducerile posturilor TV respective.

„Am fost dat afară pentru că n-am colaborat cu patronatul. Sunt dificil, spun ce cred, nu spun ce vrea patronatul. Sunt plătit să spun ce vreau într-o emisiune, nu ce vrea patronul. Am avut conflicte dure până la momente în care era să nu intru în emisiune. Acum, stau pe margine, pentru că situaţia s-a înrăutăţit, nu s-a îmbunătăţit”, a afirmat Stelian Tănase.

Scriitorul Cristian Teodorescu a spus că televiziunea nu l-a îmbogăţit şi că de multe ori a făcut muncă patriotică, adăugând că doar din scris cărţi nu-şi asigură nici măcar cafeaua.

„Ai de pierdut când apari la TV, iar lumea aşteaptă de la tine ceea ce vrea să audă. Când vorbim pe subiecte politice, fiecare dintre cei care se uită au propriile păreri, devii brusc inamicul lor”, a afirmat Teodorescu.

La rândul său, scriitorul Florin Iaru a spus că mass-media din România nu într-un moment bun, întrucât în anii 2011-2012, zece mii de jurnalişti şi-au pierdut slujbele, iar cei mai mulţi dintre cei rămaşi în presă se îndreaptă către zona cancan-ului.

Dezbaterea a durat o oră şi jumătate şi s-a desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, care se desfăşoară până duminică.

Diverse, Media

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)