Serile FILIT: Cum a refuzat Herta Müller colaborarea cu Securitatea şi cine ar putea fi următorul scriitor român care ia premiul Nobel

Scriitoarea Hertha Müller va fi prezentă la ediţia de anul viitor a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, a anunţat managerul festivalului Dan Lungu.

Potrivit programului anunţat iniţial de organizatori, Herta Müller urma să participe vineri la o dezbatere în cadrul Serilor FILIT, pe scena Naţionalului ieşean, însă prezenţa scriitoarei la Iaşi nu a fost posibilă din cauza unei operaţii la care aceasta a fost supusă săptămâna trecută.

Managerul FILIT Iaşi Dan Lungu a precizat vineri seară în debutul unei dezbateri, la care a fost prezent şi Ernest Wichner, directorul Literaturhaus din Berlin, că scriitoarea Herta Müller va fi „cu siguranţă” prezentă la ediţia FILIT din 2014.

„După operaţie, doamna Müller este în stare stabilă. Ne exprimăm solidaritatea şi o aşteptăm la ediţia a doua a festivalului de la Iaşi. Cu siguranţă ne vom bucura de prezenţa dumneaei”, a spus Dan Lungu.

Directorul Literaturhaus Berlin, Ernest Wichner, originar din Banat, susţine că a cunoscut-o pe Herta Müller când aceasta avea 15 ani, spunând că Securitatea a încercat să o racoleze în repetate rânduri, dar aceasta a refuzat colaborarea.

„Ea lucra ca traducătoare la Tehnometal din Timişoara. trebuia să traducă texte pe care să le înţeleagă muncitorii. Securitatea a încercat să o recruteze, dar fără succes. Zilnic, veneau la ea, dar a refuzat”, a povestit Ernest Wichner.

Directorul Literaturhaus Berlin susţine că este convins că un scriitor român care trăieşte în ţară va lua premiul Nobel pentru literatură, el opinând că acesta ar putea fi Mircea Cărtărescu.

„Va lua sigur cineva. Mircea Cărtărescu e un candidat serios. Eu cred că va lua sigur”, consideră Ernest Wichner.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)