Evenimentul Zilei îl desfiinţează pe Gabriel Surdu: PDL Iaşi s-a predat cu totul la PSD

Gabriel Surdu, şeful filialei democrat liberale impus de Vasile Blaga, este un apropiat al primarului PSD-ist Gheorghe Nichita, de care-l leagă interesele de afaceri. El a adus organizaţia în pragul falimentului.

Mişcările de pe scena politică ieşeană depăşesc orice imaginaţie. S-a ajuns până acolo încât filiala judeţeană a celui mai important partid de opoziţie, PDL, să fie condusă de un afacerist traseist politic, fost membru al PSD şi apropiat al primarului Gheorghe Nichita, de la PSD. În 2004, la alegerile prezidenţiale, Gabriel Surdu, actualul preşedinte al filialei ieşene a PDL impus de Vasile Blaga, a fost unul dintre afaceriştii care au investit cei mai mulţi bani pentru susţinerea locală a lui Adrian Năstase. În 2007, şi-a exprimat public ura împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu, strigând la portavoce în centrul oraşului: “Jos Băsescu”.

Haos total şi datorii neplătite

Venit la cârma filialei ieşene acum un an de zile, afaceristul Gabriel Mihai Surdu, fratele regretatului Victor Surdu şi cumnatul cântăreţei Angela Similea, a anunţat renaşterea filialei prin plata datoriilor acumulate din vechile campanii electorale, reorganizarea partidului din temelii.

De asemenea, a anunţat o opoziţie sănătoasă împotriva actualului primar PSD al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, vicelider al PSD la nivel naţional. Mai exact, împotriva fostului său şef! Astăzi, la fel ca o bună parte din afacerile sale, PDL Iaşi a falimentat. Este vorba de o organizaţie care are aproximativ 4.000 de membri. Datoriile sunt neplătite, filiala este într-un haos total, iar opoziţie nu există în condiţiile în care actualul preşedinte a rămas fidel fostului partid din care a făcut parte mai bine de 10 ani de zile.

Fina, membră PSD

Cât de fidel este Surdu vechiului său partid şi care sunt adevăratele lui interese s-a văzut foarte clar în campania electorală din 2012, atunci când preşedintele de carton al PDL Iaşi i-a făcut cadou finei sale, membră PSD, un colegiu de deputat.

Pentru a nu-i face probleme Cristinei Nichita la câştigarea Colegiului Dacia – Alexandru pentru un mandat de parlamentar, Surdu i-a ales un contracandidat slab, care să nu-i facă probleme. Astfel, actualul deputat Cristina Nichita, soţia arhitectului-şef al oraşului Iaşi, Tudor Vericeanu, s-a confruntat cu Maria Aldea. Surdu nu a vrut să-şi strice relaţia cu arhitectul- şef al oraşului. El a construit o clădire de birouri în centrul oraşului fără să respecte normele impuse de lege şi este la mâna primarului Gheorghe Nichita.

PDL Iaşi, “o filială în genunchi”

La puţin timp după ce a plecat la Mişcarea Populară, fostul viceprimar PDL Gabriel Grigore a declarat că, de la venirea lui Surdu, “PDL Iaşi a ajuns o filială în genunchi în faţa lui Gheorghe Nichita şi a USL”.

Astăzi, acesta spune că a plecat din PDL din cauza faptului că partidul este închinat PSD-ului. “Atunci când am fost viceprimar am cerut tuturor celor din CL să depună o declaraţie de interese în care să se menţioneze posibilele relaţii contractuale cu Primăria Iaşi. Surdu nu a depus nicio astfel de declaraţie, ceea ce pentru mine a fost un semn de întrebare. Nu am putut să mai rămân într-un partid care face politica PSD şi care nu mai are un lider ales democratic, de către oameni, din 2009, de la Dan Cârlan. De patru ani are numai interimari”, a declarat Grigore.

Şi mai vehement a fost Marius Spânu, fost deputat PDL, care a plecat din organizaţia locală tot din cauza lui Surdu. “După atâţia ani de muncă, în care am dat totul acestui partid, am fost nevoit să plec din PDL, din cauza preşedintelui Gabriel Surdu. Pentru mine, lucrurile sunt extrem de clare. Gabriel Surdu este un om de afaceri cu legături strânse în PSD, susţinut puternic de primarul Gheorghe Nichita. Dacă veţi verifica afacerile domnului Surdu veţi vedea că este în faliment cu toate societăţile şi atunci probabil că trăieşte din ce mai primeşte de la primarul Nichita”, a atacat Spânu.

Un nume greu din PDL îl desfiinţează

Şi Dumitru Oprea, actual senator PDL Iaşi, susţine că filiala a decăzut din cauza actualului şef interimar. “Domnul Surdu a fost pus interimar chiar înaintea alegerilor generale, iar eu am demonstrat după campania electorală că are o mare vină pentru rezultatele proaste pe care le-a înregistrat filială. Am informat conducerea partidului despre acest lucru, dar până acum văd că domnul Surdu rămâne interimar. Tocmai de aceea, eu nu am mai trecut în ultimul an decât de 2-3 ori pe la partid”, spune acesta.

BPJ făcut pentru liniştea PSD

Folosindu-se de tot soiul de tertipuri, Surdu doreşte să schimbe actuala componenţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PDL cu o nouă listă, unde favoriţi sunt oamenii lui Dan Cârlan, fostul lider al PDL Iaşi. În prezent, Cârlan este şef de cabinet la Ministerul Economiei.

Gabriel Surdu doreşte cu disperare să-şi impună noua listă în partid, pentru a-i permite să-şi păstreze filiala încă o bună perioadă de timp măcar până la alegerile europarlamentare. Nu are nici un interes să permită organizarea de alegeri pentru desemnarea preşedintelui de filială, atâta vreme cât are sprijinul direct a lui Vasile Blaga. În ultima şedinţă de partid, puţinii primari pe care partidul îi mai are, au anunţat că se vor retrage din partid dacă nu vor fi organizate alegeri.

Articol preluat de pe evz.ro
Politica

Comentarii

Un comentariu to “Evenimentul Zilei îl desfiinţează pe Gabriel Surdu: PDL Iaşi s-a predat cu totul la PSD”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)