Arma letală a PSD Iaşi în ziua votului: pensionarii. Ce pot face celelalte partide

Sondajul făcut în luna martie de liberali în municipiul Iaşi arată că PSD câştigă două-treimi din voturile pensionarilor. Aceasta este categoria pe care se bazează social-democraţii în ziua oricărui scrutin. Cu cât scade vârsta alegătorilor, cu atât PSD pierde voturi. La categoria 35-44 ani, spre exemplu, PSD adună doar 28 la sută din voturi, în timp ce dreapta (PNL-PDL-PMP-FC) se duce spre 65 la sută. Liberalii n-au prezentat rezultatele şi pe segmentul 18-35 ani, însă aici situaţia e probabil şi mai proastă pentru PSD.

PSD reuşeşte să ţină cât de cât scorul echilibrat în rândul votanţilor de până în 44 de ani, însă face ravagii în rândul alegătorilor în vârstă. Când iei 60 la sută din voturi de la pensionari este clar că nu ai adversar la această categorie.

La alegerile europene din 25 mai situaţia nu se va schimba, iar bătrânii vor pune conştiincioşi ştampila pe PSD. Partidele îşi pot face strategii pe termen lung, însă în 30 de zile e greu să schimbi opţiunea alegătorilor în vârstă.

Problema celorlalte partide nu este că bătrânii se duc la vot, ci că electoratul activ stă acasă. Când la vot vin să zicem 10.000 de pensionari, PSD ia 6.000 de voturi, însă dacă din 10.000 de tineri vin doar 2.000 la urne, atunci dreapta cumulează doar 1.200 de voturi, deşi ca procent adună tot 60 la sută.

Cu cât absenteismul tinerilor e mai mare, cu atât PSD obţine un rezultat mai bun. Practic, în municipiul Iaşi, PSD porneşte de la 60 la sută si scade pe masura ce vin la urne si celelalte categorii de votanti. Dacă PNL, PDL, PMP şi FC nu reuşesc să mobilizeze electoratul activ, atunci PSD nu va coborî în municipiul Iaşi sub 40 la sută.

Politica, Sondaje

Comentarii

3 comentarii to “Arma letală a PSD Iaşi în ziua votului: pensionarii. Ce pot face celelalte partide”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)