Noutăţi la FILIT: Marşul absolvenţilor, seminar dedicat subtitrării şi lansarea expoziţiei Rembrandt
• Luni, 29 septembrie, începând cu ora 14.00, are loc cea de-a doua ediţie a Marşului Voluntarilor FILIT. Marşul va porni de la Teiul lui Eminescu din Parcul Copou şi va urma traseul: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” – Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” – strada Lăpuşneanu – Bulevardul Ştefan cel Mare – Palatul Culturii.
Anul acesta au fost acceptaţi circa 180 de voluntari, împărţiţi în 13 echipe: preluare invitaţi, Serile FILIT, distribuţie materiale promoţionale, Casa FILIT, Licee, evenimente conexe, transport Bucureşti, Centrul de presă, etc.
Clubul Fotografilor participă, de asemenea, la FILIT, asigurând imagini de la evenimentele festivalului (prin intermediul cotidianului FILIT, a paginii de Facebook oficiale – www.facebook.com/filit.iasi şi a site-ului www.filit-iasi.ro).
Voluntarii sunt elevi, studenţi sau angajaţi în diverse domenii, cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani şi provin din oraşele Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Fălticeni precum şi din Republica Moldova.
• Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Catedra de Limba şi Literatura Engleză din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu sprijinul Europe Direct Iaşi organizează pe 3 octombrie, de la ora 14.00, seminarul “Subtitrarea: între imagine, Sunet şi dialog” în Sala Ferdinand a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.
Scopul seminarului este de a sublinia importanţa traducerii, ca instrument-cheie de comunicare interculturală, şi de a familiariza publicul cu arta subtitrării, un tip aparte de traducere audiovizuală, situat la limita dintre traducerea literară şi cea tehnică. În cadrul seminarului vor lua cuvântul atât reprezentanţi ai mediului academic din ţară şi din străinătate, cât şi practicieni:
- Pascaline MERTEN şi Valérie VANDEN DUNGHEN de la Haute Ecole de Bruxelles, Institut supérieur de traducteurs et interprètes (ISTI), Bruxelles
- Cristina VARGA de la Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca
- Vlad RADULIAN, membru AFIT (Asociaţia Firmelor de Interpretariat şi Traduceri din România), Bucureşti
- Lucia POPOVICI, Miruna ANDRIESCU şi Radu ANDRIESCU, SDI Media şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
• Rodica ANGHEL de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, Bucureşti
• Duminică a avut loc lansarea oficială a expoziţiei Rembrandt, o premieră pentru oraşul Iaşi. Evenimentul a avut loc la la muzeul „Vasile Pogor”, în prezenţa ambasadorului Olandei în România, Excelenţa Sa, Matthijs van Bonzel, a directorului Muzeului Literaturii Române Iaşi, Dan Lungu, Thomas Emmerling, reprezentantul colecţionarului din Luxemburg şi curator al expoziţiei, precum şi a personalităţilor din lumea culturală ieşeană.
Expoziţia de gravuri originale Rembrandt va putea fi vizitată la muzeul „Vasile Pogor”, de marţi până duminică, în perioada 28 septembrie – 15 noiembrie 2014. Vizitatorii vor avea ocazia de a admira „Scenele biblice”, aşa cum au fost imaginate de către marele artist olandez.
„Prezenţa acestei expoziţii de excepţie la MLR nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-o strategie mai amplă de dinamizare a vieţii culturale ieşene, de creştere a vizibilităţii oraşului şi de repoziţionare simbolică pe harta culturală a ţării. De altminteri, expoziţia însoţeşte un alt eveniment de prestigiu, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT. Suntem convinşi că expoziţia Rembrandt va avea ecoul pe care îl merită – atât în Iaşi cât şi în întreaga regiune a Moldovei – şi că, alături de celelalte proiecte culturale ale muzeului, contribuie în mod decisiv la efervescenţa culturală a urbei şi, să sperăm, la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Iaşi”, a declarat Dan Lungu, directorul MLR Iaşi.
Mai multe detalii pot fi obţinute la adresa www.muzeulliteraturiiasi.ro , precum şi pe pagina de Facebook a MLR Iaşi.