Dan Lungu, managerul FILIT: «E un fel de decolaj forţat. Am ridicat ştacheta şi mai sus. Festivalul este de două ori mai mare ca anul trecut»

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) ce va începe miercuri la Iaşi este de două ori mai mare ca anul trecut, a declarat managerul festivalului, Dan Lungu, printre scriitorii aşteptaţi la eveniment numărându-se David Lodge, Herta Muller, Norman Manea şi Mircea Cărtărescu.

„Emoţiile sunt mari. E un fel de decolaj forţat, anul ăsta am ridicat ştacheta şi mai sus. Aproape nu reuşim să vedem ce lucru minunat facem. Impactul în lumea culturală şi în comunitate face ca FILIT să fie deja privit ca un festival consacrat. Festivalul s-a transformat într-un fenomen social în rândul tinerilor”, a declarat managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu.

Preşedintele CJ Cristian Adomniţei a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că în urmă cu un an, lumea era rezervată în privinţa reuşitei FILIT, însă după festival, cu toţii şi-au dat seama că evenimentul a fost unul reuşit, Iaşul fiind pus pe harta evenimentelor culturale de amploare internaţională.

Adomniţei a precizat că bugetul festivalului este de 500.000 de euro, el amintind că festivalul de film de la Cluj are un buget de 12 ori mai mare.

„Imaginaţi-vă ce ar însemna un buget de 12 ori mai mare la Iaşi pentru FILIT. Poate că în câţiva ani acolo vom ajunge”, a spus Adomniţei.

Şeful CJ a mai afirmat că Iaşul este singurul oraş din România care îşi poate permite un cluster cultural.

La FILIT sunt acreditaţi 150 de jurnalişti români şi străini. În fiecare zi a festivalului va apărea un ziar special.

Peste 300 de scriitori şi traducători români şi străini vor participa în perioada 1-5 octombrie la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, ajuns la a doua ediţie.

Printre scriitori prezenţi la festivalul de la Iaşi se numără Herta Muller, David Lodge, Norman Manea, Guillermo Arriaga, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Marta Petreu şi Ion Vianu.

De asemenea, au confirmat participarea la FILIT scriitorii Sahar Delijani (Iran), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania) şi Eduard Hirsch (SUA).

FILIT este organizat de Muzeul Literaturii Române din Iaşi, bugetul festivalului, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro, fiind asigurat de către Consiliul Judeţean Iaşi.

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)