Deputatul Blăjuţ despre taxarea marilor averi: O astfel de măsură poate avea efect de bumerang. Îi poate alunga pe oamenii de afaceri cinstiţi sau îi poate obliga să-şi ascundă averile

«S-a vorbit de câteva ori, în ultima vreme, de suprataxarea marilor averi. Dar nu s-a explicat deloc în ce ar consta utilitatea acestei măsuri. Sau cum s-ar putea efectiv aplica ea! Şi cui! Nu s-a vorbit nici măcar de faptul că există averi dobândite prin muncă, şi averi dubioase, care nu pot fi justificate.

Care dintre acestea ar trebui suprataxate? Cum taxezi o avere despre care doar bănuieşti că există? Ce se întâmplă cu cel care în acte trăieşte din ajutoare sociale, dar în bancă deţine, sub alte nume, zeci de milioane de euro? Cum deosebeşti antreprenorul de interlop? Patronul de bişniţar? Averea legală de averea ilicită? Averea recunoscută de cea ascunsă?

Atâta vreme cât nu ai răspunsuri corecte la astfel de întrebări, o lege despre suprataxarea marilor averi poate face mai mult rău decât bine! O astfel de măsură poate avea efectul unui bumerang. Ea îi poate alunga din ţară pe oamenii de afaceri cinstiţi sau îi poate obliga să-şi ascundă averile!

Un patron corect şi bogat este oricum un mare contributor la bugetul de stat! De ce ar trebui suprataxat? Pentru că respectă regulile?

Nu ar fi mai util României un set de legi care să încurajeze oamenii de afaceri bogaţi să investească în sport, în cultură, în cercetare ori în asistenţă socială?»

SURSA: Declaraţie politică deputatul independent Viorel Blăjuţ

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)