Bătaia de la Ruginoasa: Pentru prima dată în ultimii ani, cetele de mascaţi au renunţat la bâte şi lanţuri

Peste o mie de săteni din comuna Ruginoasa s-au adunat dimineaţă în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie între cetele de mascaţi. Pentru prima dată în ultimii ani participanţii au evitat să aibă asupra lor bâte, lanţuri şi biciuri.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, Marius Ţăranu a declarat că tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 5.30, în mai multe locaţii din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, unde în fiecare an are loc tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele rivale.

Potrivit lui Ţăranu, participanţii nu aveau asupra lor bâte, lanţuri sau biciuri, fiind pentru prima dată în ultimii ani când sătenii au renunţat la obiectele cu care să se lovească între ei.

„Sătenii s-au adunat în jurul orei 5.30 în trei puncte din comună, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, după care au pornit spre locul de întâlnire. Participanţii purtau costumaţia specifică, dar nu au mai avut bâte, lanţuri sau biciuri asupra lor, ca în alţi ani. Nu am avut nici un incident şi nu a fost nevoie să intervenim. Oamenii s-au îndreptat către primărie, unde l-au urat pe primar. După ora 8.30, membrii celor două grupuri au început să se disperseze. Le mulţumim oamenilor că s-au comportat civilizat şi că nu au existat incidente”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la acest eveniment.

În zonă au fost mobilizaţi peste o sută de jandarmi şi poliţişti, la eveniment participând peste o mie de persoane.

În ultimele zile, reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei s-au deplasat la Ruginoasa şi au discutat cu sătenii, pentru a-i convinge să renunţe să folosească bâtele în tradiţionala confruntare din ultima zi a anului.

Marţi, conducerea Poliţiei judeţului Iaşi a avertizat că portul ilegal de arme albe, vătămarea corporală şi blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate inclusiv cu închisoarea.

O parte din sătenii din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună. In urma cu cativa ani, traditionala bataie cu batele de la Ruginoasa a degenerat, mai multe persoane fiind grav ranite.

Diverse

Comentarii

2 comentarii to “Bătaia de la Ruginoasa: Pentru prima dată în ultimii ani, cetele de mascaţi au renunţat la bâte şi lanţuri”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)