Ce s-a văzut ieri la Iaşi: Iohannis muşcă zdravăn din electoratul PSD, însă voturile nu vin automat în coşarca PNL

Ponta şi Iohannis s-au întâlnit ieri la Iaşi cam cu aceiaşi oameni. Multe persoane în vârstă, destui cu probleme sociale, mai degrabă tipul de electorat al PSD.

Ambii au urmat acelaşi traseu: Piaţa Unirii-Pietonal-Mitropolie-Trei Ierarhi. Primul care a dat mâna cu oamenii aflaţi pe margine a fost Victor Ponta. Premierul n-a avut parte de o primire rece, dar s-a simţit o oarecare distanţă. S-au dus vremurile de altădată când Ponta era adulat de fani. A dat mâna cu oamenii, unii i-au spus păsurile, premierul parcurgând distanţa dintre Piaţa Unirii şi Mitropolie în vreo 10 minute.

Apoi a venit rândul lui Klaus Iohannis să facă baia de mulţime. Poze, ghionturi şi oameni care se călcau pe picioare. «Să nu ne dezamăgiţi», au fost vorbele cel mai des auzite.

Iohannis i-a cucerit pe cei în vârstă. Asta s-a putut observa şi la Iaşi. Ce aşteaptă aceştia de la preşedinte? Greu de spus, însă nimeni nu i-a pomenit de pensii sau de preţuri. Încet-încet, lumea înţelege că şeful statului nu asigură salarii şi pensii, ci altele îi sunt prerogativele.

Ultimele sondaje arată o popularitate imensă a preşedintelui Iohannis: în jur de 70 la sută încredere multă şi foarte multă. E clar că inclusiv o parte din electoratul PSD îl apreciază. Probabil că unii dintre susţinătorii lui Ponta din noiembrie 2014 l-ar vota pe Iohannis în ianuarie 2015. O situaţie ciudată, dar aşa e întotdeauna: valul creşte dincolo de prezidenţiale, iar primele luni de după alegeri îi oferă un bonus substanţial câştigătorului.

Dar Iohannis nu e picat din cer, oamenii ştiu că el vine din zona PNL. Măsurătorile arată o creştere de peste zece puncte şi pentru liberali. E fain să nu faci mare lucru şi să vezi cum partidul se umflă.

Insa nu toate voturile lui Iohannis se varsă automat în coşarca PNL. Liberalii au culoar favorabil, dar nimic nu pică de-a gata. La Iaşi spre exemplu, desi Nichita are motive serioase de ingrijorare, alegerile locale nu vor semăna cu ceea ce vedem pe străzi acum. Dacă PNL Iaşi nu ştie să-şi joace cartea, cei care pe 24 ianuarie alergau după o fotografie cu Iohannis sau măcar să-l atingă, nu vor vota automat candidatul liberal la localele de anul viitor.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)