Legea cu primarul ales în două tururi e obligatorie. Altfel, Nichita ar putea ieşi primar în 2016 cu doar 45.000 de voturi

Legea alegerilor locale trebuie să fie gata până în luna aprilie, pentru că ulterior nu se mai pot face modificări, cu mai puţin de un an până la scrutin. Anunţul a fost făcut azi de Valeriu Zgonea, şeful Comisiei parlamentare care se ocupă de elaborarea legilor electorale.

Problema cea mare e alegerea primarilor: un tur de scrutin sau două? PSD vrea doar un tur, pentru a-şi conserva poziţiile in teritoriu.

Social-democraţii au furat toamna trecută aproape 500 de aleşi de la  PNL şi PDL, ajungând să aibă la nivel naţional cam jumătate din numărul total al primarilor. Un singur tur oferă prima şansă edililor în funcţie. De regulă, un primar, oricât de slab ar fi, porneşte de la minim 25-30 la sută. E vorba de clientela care îl sprijină, de ajutoare sociale, de conservatorismul electoratului etc.

Acelaşi lucru e valabil şi la Iaşi. Oricât de tari ar fi contracandidaţii, Gheorghe Nichita nu va lua sub 30 la sută în primul tur. Iar acest scor ar putea fi suficient pentru a câştiga un nou mandat la primărie.

Nichita are însă emoţii, pentru că dacă vor fi două tururi, pierde sigur.

În turul al doilea, de regulă, toate forţele se coalizează împotriva celui care se află în funcţie. Chiar dacă s-ar găsi partide mici sau trădători care să-l susţină, valul nu poate fi oprit. La fel s-a petrecut şi la preşedinţie, unde Ponta a avut 10 puncte în plus faţă de Iohannis, dar a pierdut la scor turul doi.

Bătălia din aceste săptămâni se anunţă decisivă. În mod normal ar trebui să avem două tururi şi la primărie şi la CJ.

La alegerile locale, vine la vot cam 40-45 la sută din electorat. Un politician care câştigă scrutinul cu 35 la sută şi este declarat automat primar nu este reprezentativ. Pentru municipiul Iaşi, cu 45.000 de voturi poţi câştiga fără probleme primăria. E normal?

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)