Mihai Chiper (Ziarul de Iaşi) despre mizeria din oraş: Parcă Nilul s-a scurs pe străzi şi a lăsat mâlul pregătit pentru însămânţare

«Nu se mai poate! Parcă Nilul s-a scurs pe străzi şi a lăsat mâlul pregătit pentru însămânţare. Am ajuns să vedem oameni cu cizme de cauciuc circulând nu doar la periferii, ci şi prin centrul oraşului. Doar aşa se mai pot proteja de zoaiele şi noroiul care acoperă totul în fiecare an în perioada dezgheţului. Nu poţi să te atingi de ceva pentru că totul este acoperit cu o pastă cenuşie şi alunecoasă. Jegul pulverizat acoperă maşini, clădiri, copaci, maidanezi, tot ce se poate atinge. O imagine de sat tipic, cu uliţe desfundate şi oameni mânjiţi pe haine, stropiţi şi pătaţi din tălpi până în creştet. Şi an de an situaţia parcă se înrăutăţeşte. Primăria dă periodic vina pe nişte şantiere. Iaşul este departe de a fi un şantier, nu se ridică aici New York-ul de la zero. Sunt cartiere unde ultima clădire ridicată are 25 de ani şi arată la fel de jalnic. (…)

În tot acest mâl stăpânitor, Primăria continuă planurile utopice pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană. Închipuiţi-vă un an obişnuit, cu transmisii live din Iaşi dintr-o zonă desfundată din centru. Mai bine nu! Iaşul să rămână mai curând un miraj de la distanţă decât o decepţie cruntă de aproape. Deocamdată, singurul lucru care se poate organiza cu succes garantat este un campionat european de lupte în noroi, de snowboard pe mâzgă şi skijet pe bălţi».

Citeşte întreg editorialul lui Mihai Chiper din Ziarul de Iaşi

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)