Fostul manager de la Socola, Lucian Burlea, trimis în judecată. Care sunt acuzaţiile DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a fostului manager al spitalului de psihiatrie Socola din Iaşi, Lucian Burlea, precum şi a altor trei angajaţi ai spitalului, respectiv Sebastian Iulian Popa (şef serviciu achiziţii), Adriana Medvichi (jurist) şi Gina Grecianu (consilier juridic).
Sebastian Iulian Popa va fi judecat în stare de arest la domiciliu, Lucian Burlea şi Adriana Medvichi sub control judiciar, în timp ce Gina Grecianu în stare de libertate.

Cei patru sunt acuzaţi, printre altele, de abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influenţă şi uz de fals.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 29 – 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian, împreună cu inculpaţii Popa Iulian Sebastian şi Medvichi Adriana, în calitate de preşedinte respectiv membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola.

Persoana admisă nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.
Ulterior, comisia de examinare a semnat un proces verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată „admisă”, inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.
Ulterior, managerul Burlea Ştefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.
Potrivit procurorilor DNA, Popa Iulian Sebastian a pretins şi a primit, înaintea organizării concursului, de la soţia candidatului declarat „admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare, promiţând că „va rezolva tot ce era necesar” pentru angajarea soţului.

După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi, Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.

„În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obţinându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti. Cererea de concediu fără plată, ca de altfel şi lucrarea de concurs a soţului său, a fost întocmită de către soţie, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind şi cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.

La data de 26 august 2014, Gina Grecianu, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, a întocmit un referat privind declanşarea procedurii disciplinare împotriva angajatului admis, în condiţiile în care cunoştea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.
În septembrie 2014, după ce a aflat că a fost declanşată ancheta DNA, managerul Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, după care i-a desfăcut contractul de muncă.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părţi dintr-un imobil ce aparţine inculpatului Popa Iulian Sebastian, până la concurenţa sumei de 8.000 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)