Cuptorul Moldovencei sau cum să-ţi transformi pasiunea în afacere. Nicoleta Hriţcu: «Am un principiu. Nu pot să vând ce nu pot da copiilor mei»

Pasiune, curaj şi multă muncă, cam asta e reţeta celei care a pus bazele Cuptorului Moldovencei. Ideea atelierului de bunătăţi a apărut în urmă cu vreo patru ani, când Nicoleta Hriţcu era însărcinată.

„Eram în concediu de maternitate la acea vreme, stăteam acasă şi am gătit mai mult. Am participat cu prăjitura Tosca la un concurs de gătit în aer liber în Piaţa Unirii şi am luat locul doi”, îşi aminteşte Nicoleta Hriţcu.

Încurajată de rezultat, dar probabil şi de cei din jur, Nicoletei îi încolţise gândul de a porni o afacere. A văzut în oraş un afiş cu «Vrei să ai afacerea ta?», al celor de la AJOFM, de fapt nişte cursuri de antreprenoriat, şi a decis să se înscrie.

A întocmit apoi un proiect pentru înfiinţarea unui SRL-D, iar Cuptorul Moldovencei începea să prindă contur. Investiţia: 10.000 de euro de la stat şi alţi 10.000 de euro din buzunarul propriu.

Nicoleta Hriţcu era pasionată de gătit, avea şi curajul lansării unei afaceri, dar la acea vreme nu avea toate cunoştinţele tehnice necesare pentru a deschide „fabrica” de plăcinte şi prăjituri.

„Eu sunt din Soroca, de peste Prut, deşi acum mă consider ieşeancă, pentru că am familie aici şi m-am integrat foarte bine. M-am dus acasă, unde sunt şi părinţii mei, şi am lucrat o perioadă la o brutărie, cea mai mare din zonă. O cunoşteam pe cea care patrona brutăria şi i-am spus că vreau să învăţ, să văd pe viu ce înseamnă. S-a uitat la mine şi mi-a spus: «Nicoleta, dacă îmi promiţi că nu îmi faci concurenţă în Republica Moldova, te învăţ tot»”, spune Hriţcu.

După ucenicia reuşită de la Soroca, tânăra s-a întors entuziasmată în Iaşi şi a trecut la treabă. A căutat spaţiu, utilaje, oameni, iar în februarie 2013 a deschis Cuptorul Moldovencei, undeva în zona Billa.

„Spaţiul era mic, am stat acolo vreo zece luni. Voiam un spaţiu deschis şi aşa am decis să vin în Păcurari, vizavi de piaţă, unde activăm şi în prezent (foto mai jos – n.r.). Între timp, am deschis un magazin şi în zona Halei Centrale, în urmă cu trei luni”, spune Nicoleta Hriţcu.

Afacerea merge, însă câştigul nu este totuşi pe măsură, întrucât sunt costuri ridicate cu salariile, chiria şi materia primă.

La Cuptorul Moldovencei din Păcurari găseşti plăcinte, prăjituri şi torturi de toate felurile, atuul fiind calitatea materiilor prime folosite.

„Merg în primul rând pe calitate şi nu vreau să renunţ la asta. Sărăţelele spre exemplu, le facem cu unt. Nu folosim deloc margarină. Aducem ouă, cam o mie în fiecare sâmbătă, de la o fermă de ţară, unde preţul e dublu decât în rest. Am reţete la care folosesc zahăr brun sau ciocolată belgiană la 28-55 de lei kilogramul, nu surogat la 8 lei. Gândiţi-vă că untul este 25 de lei kilogramul, pe când margarina doar 4 lei. Totul implică şi costuri mari pentru fiecare produs, dar asta e. Nu renunţ la calitate, nu schimb nici o reţetă”, susţine Nicoleta Hriţcu.

• Cuptorul Moldovencei, Păcurari, vizavi de piaţă.

• Program zilnic 8-20, inclusiv sâmbătă şi duminică.

Care sunt bunătăţile oferite de Cuptorul Moldovencei, cât de importanţi sunt angajaţii, cum se pot face comenzile şi în cat timp pot fi onorate, citiţi într-un articol viitor.

Am un principiu: Nu pot să vând ce nu pot da copiilor mei. E important ce mâncăm. Ştiu că nu pot câştiga mult, dar nu renunţ la calitate, nu schimb nici o reţetă”

NICOLETA HRIŢCU, Cuptorul Moldovencei

Afaceri

Comentarii

Un comentariu to “Cuptorul Moldovencei sau cum să-ţi transformi pasiunea în afacere. Nicoleta Hriţcu: «Am un principiu. Nu pot să vând ce nu pot da copiilor mei»”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)