Dan Lungu: «Omuleţul FILIT faţă cu Bugetul. Clarificări»

«Sunt nevoit să fac unele lămuriri privind o enormitate: ”Echipa FILIT s-a bosumflat că i s-a cerut să arate jurnaliştilor şi consilierilor judeţeni bugetul FILIT şi de aceea a recurs la suspendarea festivalului”. Fiind vorba de o manieră grosolană de discreditare a Festivalului, fac urmatoarele precizari:

1.    Muzeul Literaturii Române Iaşi a răspuns întotdeauna oricărei solicitări oficiale privind cheltuielile pe care le face, în general sau in cazul FILIT, şi am avut destule solicitări din partea jurnaliştilor. Pe cei ce susţin contrariul, îi invit să îmi arate solicitarea, cu numar de înregistrare, iar eu le arăt documentul de răspuns cu număr de ieşire din partea institutiei.

2.    Cine nu vrea să se obosească redactând o solicitare poate urmări toate achiziţiile pe care le facem, pe site-ul Consiliului Judeţean Iaşi. Toate subordonatele sunt obligate să anunţe intenţiile de achiziţie pe acest site, precum şi să publice anunţul de atribuire, unde se vede ce firmă a câştigat achiziţia şi la ce pret. Pentru procedurile mari, se poate consulta SEAP-ul, care este maximul de transparenţă în materie. Aşadar, trebuie să fii realmente rău intenţionat să spui că lucrurile sunt ascunse.

3.    Pentru cei care care nu ştiu să utilizeze calculatorul/internetul sau nu au chef să caute, am întocmit un document intitulat ”Bugetul FILIT pe înţelesul tuturor”, publicat deopotrivă pe siteul MLR, pe siteul FILIT şi care, mai ales, oferit presei într-un comunicat, fiind preluat de multe publicatii locale.

4.    Privind activitatea şi bugetul general ale instituţiei, am publicat, pe siteul MLR, Rapoartele de management pe anii 2013 si 2014.

5.    Oricare dintre consilierii judeţeni poate avea  acces la Seviciul buget al CJ, unde poate solicita date financiare privind MLR sau FILIT.

În aceste condiţii, mi se pare absolut ciudat că există consilieri care clamează lipsa de transparenţă a bugetului FILIT şi solicită bugetul FILIT prin… intermediul presei. Chiar nu pricep de ce nu-l solicită pe cale instituţională. Adică pricep: nu l-ar mai putea cere în presă.

În aceste condiţii, găsesc că e ciudat să se ţipe după un buget care este la îndemna tuturor.

Cum nu am orgolii prosteşti şi sunt de bună credinţă, am solicitat vineri contabilităţii MLR să întocmească un document privind execuţia bugetara a FILIT 2014 în cea mai amănunţită formă posibilă, care să fie prezentată tuturor consilierilor judeţeni. Am înştiinţat şi preşedintele CJ în acest sens.

Sper ca prin aceasta să mai demontez un neadevăr legat de FILIT.

SURSA: Dan Lungu, facebook

Cultura

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)