Reacţia unui ieşean la întoarcerea din Austria: «Îţi dai seama de încremenirea bivolilor noştri. Îşi bagă nevestele şi concubinele în spital şi declară că urbea trebuie să fie mândră de ei»

«Am fost câteva zile prin Austria. M-am întors deprimat. Deşi e bine să-ţi împrospătezi periodic sistemele de referinţă, procesul e trist. Diferenţele de civilizaţie şi etos sunt exasperante.

Dar nu ăsta e cel mai rău lucru. Ci atunci când îţi dai seama de încremenirea din mintea bivolilor noştri, cei care au decizia în mână. Deşi plimbă pupeze pe la Monaco sau Dubai, nu au nicio cutremurare. Fac doar calcule despre cât îi costă vuitoanele pocnitorilor. Nu se întreabă nicio secundă: “Nene, cum de e estetică strada asta a lor? Dar gardul ăsta de la bulevard? Oare ce le face frumoase? Să iau aminte ce materiale folosesc ăştia, ce culori, ce finisaje, poate fac şi eu aşa, pentru oraş”. Cum pun însă piciorul acasă, se ocupă să pună la pământ copacii din centru. Să trântească nişte piatră cubică aiurea, ori o telegondolă imbecilă.

Apoi, îşi bagă în spital nevestele şi concubinele şi declară că urbea trebuie să fie mândră de ei. Fără a-şi depăşi niciodată condiţia de lichele analfabete. De asta, propun o chestie care probabil nu va fi adoptată la noi niciodată pe motiv de orgoliu local. Dar măcar ca idee: putem alege ca viitor primar pe oricine, ce-ar fi însă să oferim un contract de city manager pentru un fost edil din Graz sau Linz? Parcă sună mai optimist decât unul din Dorohoi sau tot un corifeu local, nu?»

SURSA: Mihai Mocanu, facebook

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)