Psiholog: «Timpul petrecut de părinţi cu copilul e foarte important. Dar un timp de calitate, nu el la calculator şi tu în bucătărie»

Psihologul Mihaela Palade Gheran susţine că adolescenţa este o perioadă de viaţă cu totul diferită şi că, de multe ori, tinerii nu se pot stăpâni, nici măcar înţelege cu ei înşişi.

„Sunt mulţi hormoni care produc în adolescent o adevărată furtună. Apar conflicte interne, nici ei nu se pot înţelege, nu se pot stăpâni. Sunt nişte neuroni specifici adolescenţei, de la 15 până pe la 21 de ani, apoi dispar. Se fac studii şi se descoperă multe lucruri în ultima vreme care ne ajută să înţelegem adolescenţa. Pe fondul ăsta de furtună hormonală, apar conflicte interioare şi cu cei din afară, inclusiv cu părinţii sau cu mentalităţile. Au nevoie de libertate, dar în acelaşi timp vor să se simtă şi protejaţi. E o luptă între a fi matur şi a rămâne în copilărie”, afirmă psihologul ieşean.

Mihaela Palade Gheran consideră că este important ca părinţii să petreacă un timp de calitate cu copiii lor.

„Principala cauză pentru labilitatea copilului este implicarea afectivă a părinţilor. Mă refer la timpul petrecut cu copilul. Însă copilul nu trebuie supus la interogatoriu. Am întâlnit persoane casnice care spun că au stat toată ziua cu copilul. Şi ce-aţi făcut ieri împreună, îi întreb. «Păi, el la calculator, eu în bucătărie». Ăsta nu-i timp petrecut împreună cu copilul”, consideră psihologul ieşean.

Care e totuşi soluţia si ce trebuie facut?

„Timpul de calitate se referă la a face ceva împreună. Nu trebuie mult timp, 15 minute zilnic e suficient, mă refer aici la copilul de vârstă şcolară. La cei mici, timpul necesar trebuie să fie mult mai mare. Vorbim aici de adolescent, dar e valabil şi la partenerul de cuplu. Asta înseamnă să porţi o discuţie, dar să nu fie un interogatoriu. Nu doar ceva de genul ce ai făcut şi cum ai făcut, ci o discuţie de calitate”, susţine Mihaela Palade Gheran.

Ea adaugă că totul se face prin auto-dezvăluire, adică fiecare i se destăinuie celuilalt, dar fără a-l împovăra.

„Dacă se reuşeşte asta, atunci şi celălalt simte nevoia să împărtăşească anumite lucruri. Dar nu începi cu «Ce-ai făcut, cum a fost?» E necesar să găseşti un lucru prin care să-l lauzi, dar fără a fi o laudă gratuită. Să-i spui «Excelent, bravo». Îl încurajezi şi îi creşti astfel stima de sine. Eventual dacă se poate să găsiţi un lucru pentru care să râdeţi împreună. Râsul are un rol fantastic. Creşte imunitatea, întinereşte, regenerează şi sudează relaţiile de suflet. Să nu râzi de celălalt, ci împreună cu el. Găseşti un motiv, un joc, în funcţie de specificul vârstei. Eu cu fiica mea, spre exemplu, ne uităm împreună la comedii şi râdem împreună. Se construieşte şi se consolidează relaţia, de la suflet la suflet”, a mai spus psihologul ieşean.

• Mihaela Palade Gheran, psiholog, trainer dezvoltare personală. 0723/273.582

Timpul de calitate petrecut cu copilul se referă la a face ceva împreună. Nu trebuie mult timp, 15 minute zilnic e suficient, mă refer aici la copilul de vârstă şcolară. La cei mici, timpul necesar trebuie să fie mult mai mare”

Diverse

Comentarii

Un comentariu to “Psiholog: «Timpul petrecut de părinţi cu copilul e foarte important. Dar un timp de calitate, nu el la calculator şi tu în bucătărie»”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)