Rate reduse cu 20 la sută la BCR, in cazul creditelor garantate. Condiţia: restanţele la plata ratelor să nu depăşească 90 de zile. Cum va evolua creditarea în următorii ani?

Clienţii BCR care deţin credite garantate îşi pot reduce ratele în medie cu 20 la sută. Directorul Grup Retail BCR Iaşi Anca Hreamătă a declarat că toţi clienţii băncii care au achiziţionat credite în anii de boom economic, când dobânzile erau mai ridicate, pot obţine o refinanţare, beneficiind de rate reduse în medie cu până la 20 la sută.

Ea a dat ca exemplu un credit achiziţionat în 2007, în valoare de 35.000 de euro, pe 30 de ani, la care, prin noua ofertă a băncii, rata se reduce de la 301 euro la 202 euro. În cazul unui credit de 124.000 de euro, luat tot în 2007, rata se reduce de la 1.068 euro la 731 euro pe lună.

„Rata dobânzii actuală la creditul de 124.000 de euro este de 9,67 la sută, iar noua ofertă presupune scăderea dobânzii la 4,95 la sută. Condiţia este ca solicitantul refinanţării creditului să nu fi avut restanţe la plata ratelor mai mari de 90 de zile”, a declarat Anca Hreamătă, director Grup Retail BCR Iaşi.

Ea a precizat că o persoană poate obţine refinanţarea creditului printr-o singură vizită la bancă, fără a mai fi nevoie de o analiză a dosarului.

„Campania a demarat la 1 septembrie şi va dura, cel mai probabil, până la finele acestui an. Nu e nevoie de adeverinţe de venit, o singură vizită la bancă e suficientă”, a mai spus Anca Hreamătă.

Nicoleta Deliu, şeful departamentului de comunicare al BCR, a spus că la nivel naţional, peste 50.000 de clienţi ai băncii pot beneficia de această ofertă, costul campaniei BCR ridicându-se la 200 milioane de euro.

Reprezentanţii BCR susţin că sistemul bancar a învăţat lecţia anilor de criză, bancherii estimând o creştere în următorii ani pe segmentul creditare, desi „în următorii zece ani va guverna prudenţialitatea”.

„Suntem deschişi să plasăm banii pe piaţă, să ajutăm la dezvoltarea economiei. Totuşi, estimăm că în următorii zece ani va guverna prudenţialitatea. Creşterea pe creditare este constantă, deşi încă mică, pentru că riscurile sunt ridicate. Nu vor fi creşteri exponenţiale”, a afirmat Anca Hreamătă, director Grup Retail BCR Iaşi.

Potrivit acesteia, clienţii care au apelat la credite garantate au in general un venit mediu de 2.500-3.000 de lei, vârsta de 35 de ani şi studii superioare.

„Primele reacţii după demararea campaniei BCR sunt bune. Avem clienţi care sunt surprinşi că BCR s-a umanizat, dar sunt şi persoane reticente. Oferta noastră vine în interesul clienţilor, iar toate costurile sunt suportate de bancă”, a mai precizat Anca Hreamătă.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)