Comentariul lui Răzvan Chiruţă în România Liberă: Iaşi, capitala europeană a dezamăgirii

«Iaşi, oraşul meu natal care se amăgeşte de ani de zile că încă mai este capitala culturală a României, a pierdut săptămâna trecută cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Decizia a uimit pe toată lumea, dar mai ales pe cei care încă mai trăiau cu impresia că Iaşiul are un soi de drept natural – ca regii – de a primii acest titlu.

Numai că asta este exact cea mai mare problemă a celor care conduc oraşul în care m-am născut: Iaşiului, ca oricărui alt târg din România, nu i se cuvine nimic, ci trebuie să câştige ceea ce îşi doreşte să aibă. Am decis să scriu acest comentariu despre ieşirea sa din cursa culturală europeană tocmai pentru că ceea ce se întâmplă acolo reprezintă de fapt, la scară mai mică, ceea ce se întâmplă în toată România asta de care unii dintre noi ne chinuim atât de mult să scăpăm.

Ca şi românii, şi ieşenii – nu toți, evident, aşa cum voi arăta mai jos – sunt obsedaţi de imaginea pe care oraşul o are în restul lumii. Doar că cea mai mare parte din această obsesie e canalizată spre o revoltă sterilă împotriva a ceea ce ei consideră că sunt prejudecăţi ale altora despre Iaşi, nicidecum în sensul de a schimba în oraş acele lucruri care deranjează.

Aşa se face că, de exemplu, a fost nevoie să intervină DNA Bucureşti pentru ca unul dintre cei mai nocivi primari din ţară, Gheorghe Nichita, să fie oprit din cursa lui infernală la conducerea administraţiei locale, aşa se face că politicieni şi oameni de cultură cu o mentalitate provincială groasă ca o marmeladă afişează o aroganţă care se bazează pe un trecut ultramitologizat – nu dacic, dar măcar junimist – şi care neagă un prezent anemic, aşa se face că economia este aproape la pământ, dar în mijlocul oraşului a răsărit un uriaş mall cu prima parcare subterană din Dulcele Târg».

Citiţi comentariul integral semnat de Răzvan Chiruţă în România Liberă

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)