Jandarmii au împiedicat tradiţionala bătaie cu bâtele de la Ruginoasa. Localnicii sunt nemulţumiţi

Câteva sute de săteni din Ruginoasa s-au adunat dimineata în centrul localităţii, pentru a asista la tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi, jandarmii împiedicând confruntarea dintre cele două tabere, spre nemulţumirea unora dintre participanţi.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, Marius Ţăranu, a declarat că tinerii din Ruginoasa au început să se adune încă de la ora 6.00, în mai multe puncte din comună, după care au pornit spre centrul localităţii, unde în fiecare an are loc tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele rivale.

Potrivit lui Marius Ţăranu, participanţii nu aveau asupra lor bâte, lanţuri sau biciuri, însă purtau costumele tradiţionale.

“Sătenii s-au adunat de la 6.00 în trei puncte din comună, Rediu, Dumbrăviţa şi Bugioaia, apoi au plecat spre centru. Participanţii purtau costumaţia specifică, dar nu aveau asupra lor bâte, lanţuri sau biciuri. Nu am avut nici un incident, nu a fost nevoie să intervenim şi nu am dat nici o amendă. Oamenii au ajuns la primărie, au dansat şi l-au urat pe primar. În jurul orei 9.30, membrii celor două grupări rivale au început să se disperseze”, a declarat Marius Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, unitate care a asigurat ordinea publică la acest eveniment.

În zonă, au fost mobilizaţi peste o sută de jandarmi şi poliţişti, la eveniment asistând câteva sute de persoane.

În ultimele zile, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Prefecturii ieşene s-au deplasat la Ruginoasa şi au discutat cu sătenii pentru a-i convinge să renunţe să folosească bâtele în tradiţionala confruntare din ultima zi a anului.

Jandarmii şi poliţiştii i-au avertizat pe săteni că folosirea bâtei este ilegală şi că portul ilegal de arme albe, vătămarea corporală şi blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sancţionate inclusiv cu închisoarea.

Mai mulţi săteni din Ruginoasa s-au arătat nemulţumiţi că autorităţile interzic bătaia între cetele de mascaţi, oprind astfel tradiţia care se respectă de zeci de ani în comună. Totodată, oamenii solicită organizarea unui referendum local pentru a stabili dacă tradiţionala bătaie trebuie continuată.

Un consilier local a spus, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu forţele de ordine, că obiceiul de la Ruginoasa este unul foarte frumos şi că dacă într-un an au avut loc incidente violente asta nu înseamnă că tradiţia trebuie oprită.

Reprezentantul Jandarmeriei prezent la discuţii a precizat că forţele de ordine nu împiedică tradiţiile, dar că folosirea ciomegelor nu este legală.

În ultimii trei ani, autorităţile au împiedicat confruntările între cetele de mascaţi din Ruginoasa. În urmă cu mai mulţi ani, tradiţionala bătaie a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite în timpul confruntărilor.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)