Jurnalistul Cezar Pădurariu a studiat motivaţia juriului european: De ce a fost respinsă candidatura Iaşului pentru Capitala Europeană a Culturii?

«Am studiat motivarea Uniunii Europene de respingere a candidaturii Iaşului pentru Capitala Europeană a Culturii 2021. Vreau să menţionez că nu mă surprinde cum subliniază juriul discret epoca de piatră a managementului administrativ de orice fel în Iaşi, ci doar că am găsit nişte detalii tragi-comice.

1. Juriul spune că i s-a părut în neregulă că 250 din cele 342 de proiecte propuse de Iaşi sunt deja în derulare şi au bugetul deja fixat. “The criterion for the ECOC requires a special programme to be developed rather than a continuation of the existing cultural offer in a city”. Băieţii s-au gândit că merge ca la Sfântă, când trânteşti o plăcintă de program şi-o trimiţi la presă.

2. Juriul s-a arătat dezamăgit că n-a reuşit să ia legătura cu nici un oficial din oraşele din Ucraina şi Basarabia cu care comitetul de la Iaşi s-a lăudat că va face punte culturală. Acuma, na, şi ăştia-s ciudaţi, şi-au închipuit că partenerii ăia există de-adevăratălea.

3. Proiectul Iaşiului, mai spune juriul, n-a reuşit să explice clar nici măcar celebrul motto “Interfaţa răsăriteană a culturii europene”. Adică reprezentanţii n-au reuşit să răspundă la întrebarea “Ce-aţi vrut să spuneţi cu asta?”.

4. Juriul a constatat că programul este mai puţin deschis „to contemporary art, innovation and the avant-garde“ şi mai mult la istorie şi moştenire istorică. Adică pe tâmpeniile obscurantiste cu moaşte care i-au fost reproşate din timp comitetului de la Iaşi.

5. Juriul a mai găsit în proiectul de la Iaşi cum că poporul şi operatorii culturali au fost consultaţi în elaborarea documentului, dar tot juriul mai spune că „it was less clear how much of the outcomes of these consultations made it to the concept and programme”. Na, oare cât de cunoscut sună treaba asta?

6. A mai zis juriul că dosarul de la Iaşi n-a reuşit să includă într-un proiect cultural evenimentele traumatizante din timpul Pogromului din 1941 şi nici vreun proiect de scoatere din ignoranţă a populaţiei ţigăneşti. Sunt total de acord cu el.

În final, rămâne senzaţia de superficialitate, prostie şi de loc binemeritat de către Iaşi între oraşele de mâna a treia ale Europei. Votaţi Mihai Chirica primar la primărie 2016!»

SURSA: Cezar Pădurariu, jurnalist Adevărul, facebook

Administratie, Cultura

Comentarii

2 comentarii to “Jurnalistul Cezar Pădurariu a studiat motivaţia juriului european: De ce a fost respinsă candidatura Iaşului pentru Capitala Europeană a Culturii?”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)