Oameni&afaceri. Claudiu Florea: În timpul crizei, investiţiile curajoase dau roade
Criza financiară a demonstrat că nu ne putem baza pe ipoteze şi predicţii. Într-o lume volatilă şi în continuă schimbare, am învăţat că interesul propriu obsesiv îngustează viziunea, închide canalele de interdependenţă, şi acest proces afectează agilitatea şi perspectiva necesară pentru a explora opţiuni care se pot dovedi durabile.
Liderii pot minimiza potenţialul de vulnerabilitate a unei organizaţii la crizele viitoare prin modul în care vizualizează amprenta organizaţiei lor, prin asumarea responsabilităţii de a oferi încredere în interior, precum şi rolul zonelor de performanţă non-financiare, cât şi financiare, în promovarea durabilităţii. Ce a fost cu adevărat îngrijorător a fost să constatăm că o mare parte din proprietarii de afaceri mici nu au avut şi nici nu au un plan de afaceri clar, pe baza căruia să-şi dezvolte afacerile.
În ultimii ani, puterea economică a crescut în aproape toate ţările din Uniunea Europeană. Datorită preţurilor reduse ale ţiţeiului şi energiei, precum şi a inflaţiei aproape inexistente, consumatorii rămân cu mai mulţi bani în portofele, bani pe care îi pot cheltui pe alte lucruri. Influenţele pozitive nu au fost însă de ajuns, mai cu seamă în ţările afectate de criză, pentru a îmbunătăţi apetitul de cumpărare al oamenilor. În aceste ţări, banii disponibili în gospodării aproape că nu ajung pentru acoperirea necesităţilor zilnice.
Câteva exemple de pe piaţa românească ne arată că, în timpul crizei, investiţiile curajoase dau roade. Este notoriu cazul Dedeman, care a investit major în dezvoltarea afacerii în perioada crizei, devenind principalul jucător din piaţă. La fel, prin investiţii considerabile în marketing şi publicitate, farmaciile Catena au avut o dezvoltare exponenţială, devenind numărul 1 în piaţă.
Unele sectoare sunt pe creştere în România, cum ar fi domeniul IT&C. La fel, se simte o dezmorţire a pieţei imobiliare, dar intervenţia politicului prin legea dării în plată poate să frâneze relansarea creşterii. În acelaşi timp, piaţa auto de maşini noi este în uşoară creştere, fără să realizeze cifre spectaculoase. Semnele din economia globală ne arată că indicatorii economici actuali sunt identici cu cei de la sfârşitul anului 2007. Mai adăugăm şi „pomenile electorale” care împing România către un deficit bugetar mărit, care ar putea fi greu finanţat, exact ca în 2008 şi avem un tablou pesimist. Foarte important este să avem grijă la cash flow, la lichidităţi care să permită funcţionarea companiilor şi să asigure stabilitatea. (Claudiu Florea, Business Development Manager al Smart2Pay)
•Articol preluat din suplimentul „Oameni&afaceri”, editat de AVISSO şi distribuit împreună cu Ziarul de Iaşi.