Jurnalistul Călin Ciobotari, scrisoare deschisă către candidații la Primărie: Nu aveți nici un merit în subiectul Palatul Culturii. Vă cer să vă abțineți să participați la evenimentul de redeschidere

Stimați candidați,
Înțeleg foamea irepresibilă de imagine pe care o resimțiți în această perioadă. Vă văd avizi să bifați, să punctați, să centrați, să șutați, să înscrieți, să creați impresia că sunteți pretutindeni, îndrăgostiți iremediabil de acest oraș pentru care ne cereți, pe diferite voci, votul.
În curând, va fi redeschis Palatul Culturii, după nesfârșiți ani de ruină și tăcere. Știu, în agendele dumneavoastră data e scrisă cu litere de-o șchioapă și subliniată apăsat. Este un eveniment la care, din punctul dvs. de vedere, nu puteți absenta. Trebuie să fiți văzuți acolo, iar ceva din grandoarea și faima Palatului nostru trebuie să se transfere, desigur, și asupra dvs. N-ați putea lipsi pentru nimic în lume, nu-i așa?!
Totuși, vă atrag atenția că nu aveți absolut nici un merit individual în subiectul Palatului Culturii. Nu aveți dreptul, prin postura electorală în care vă aflați, să maculați politic una din rarele bucurii culturale pe care le mai încercăm aici, la Iași.
Vă cer insistent, prin intermediul acestei scrisori deschise, să vă abțineți de la a participa la cele două deschideri: cea pentru oficialități, de pe 25 aprilie, și cea pentru „prostime”, de pe 27 aprilie. Însăși această nefirească și discriminatorie dublă deschidere vi se datorează într-un fel, dumneavoastră, politicienilor care cred că totul li se cuvine.
Dovediți că sunteți maturi și altruiști, dovediți că aveți înțelepciunea de a înțelege unde se termină politica și unde începe cultura! Vizitați Palatul, ca simpli ieșeni, în orice alte zile doriți, însă nu faceți dintr-un eveniment profund cultural o ieftină, stupidă și efemeră acțiune electorală.
Anunțați că, de data aceasta, vă abțineți să fiți acolo, cât mai în față, în lumina reflectoarelor și a camerelor de filmat! Faceți gestul acesta mărunt, dar de un colosal firesc. Veți câștiga astfel respectul meu și al multor alți ieșeni!
Cu speranță,
Călin Ciobotari

Cultura, Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)