Cum s-au făcut cărţile ieri în CJ şi cine a trădat

Vot foarte interesant ieri în Consiliul Judeţean. PSD şi ALDE aveau împreună 20 de voturi şi teoretic cele două partide erau scutite de griji. Pentru impunerea şefului CJ erau necesare 19 din cele 37 de voturi ale consilierilor.

Care este însă explicaţia votului neaşteptat de strâns, în condiţiile în care PNL are doar 12 mandate? O primă defecţiune s-a petrecut se pare la ALDE, acolo unde neînţelegerile din interiorul filialei pe tema vicelui CJ au stricat aritmetica politică. Pe breşa din ALDE a fost construită întreaga strategie a celor de la PNL.

În cadrul ALDE, Victor Chirilă a fost susţinut de Vosganian pentru postul de vice, în timp ce Vasile Şalaru n-a vrut să renunţe la candidatură, lucru care s-a şi întâmplat ieri în consiliu.

E probabil ca Şalaru să fi ieşit din rând şi să fi votat alături de PNL. Calculele iniţiale din zona liberală au arătat cam aşa: 12 voturi PNL plus 3 PMP fac 15. Mai erau necesare 4 voturi. Două veneau de la uneperişti, iar unul de la Şalaru. Tot mai trebuia un vot, pentru a ajunge la 19.

Surse din PSD spun că un social-democrat ar fi defectat, liberalii speculând se pare disputa dintre Chirica şi tabara Lupu-Stanciu. PNL părea sigur că pune mâna pe CJ, altfel de nu se explică stupoarea de după vot care se putea citi pe feţele liberalilor.

Cu alte cuvinte, un consilier din zona PNL-PMP-UNPR ar fi trădat. PMP pare să iasă din calculele trădării, mai ales că nici măcar PNL nu bănuie că acolo s-ar fi produs defecţiunea.

Mai trebuie spus că în sala unde a avut loc votul de la CJ a fost prezent şi Mihai Chirica. Primarul şi-a exprimat deschis preferinţa pentru Şalaru la postul de vice, el fiind auzit inclusiv de cei din tabăra adversă din PSD.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)