Cum stau partidele: Vid de putere la PNL Iaşi, în timp ce disputa din PSD n-a fost tranşată. Fosta filială PMP a fost cotropită de UNPR, Vosganian îşi face calcule la ALDE, iar USR face transferuri de la Pentru Iaşi
Nu s-a fixat încă data alegerilor parlamentare, însă mai puţin de 4 luni ne despart de ziua în care vom merge din nou la urne. Filialele din Iaşi ale partidelor ar trebui să intre deja în linie dreaptă cu pregătirile pentru scrutinul care va da noul Parlament şi implicit noul guvern.
Cu 100 de zile înainte de scrutin, filialele importante din Iaşi sunt vraişte, mai toate având probleme interne serioase.
La PSD, nu s-a tranşat bătălia pentru supremaţie. Mihai Chirica a forţat schimbarea conducerii PSD Iaşi, însă n-a obţinut de la Dragnea decât un sprijin verbal. Adică o amânare. Filiala e în continuare ruptă în două. De o parte Mihai Chirica şi susţinătorii săi (inclusiv noul şef al CJ Maricel Popa), de cealaltă parte se situeaza filiala judeţeană (tandemul Lupu-Stanciu), care controlează bună parte din primarii judeţului. Chirica speră ca Maricel Popa să basculeze situaţia, întrucât edilii de comune sunt legaţi ombilical de banii CJ-ului. Filiala nu are un lider puternic care să conteze la Bucureşti, iar Dragnea pare să ezite în a-i da întreaga putere lui Chirica în PSD Iaşi.
La PNL, lucrurile sunt şi mai complicate. Marius Bodea şi-a dat demisia, iar filiala nu ştie încotro s-o apuce. Sunt tot felul de bisericuţe în Podu Roş, iar din acest motiv centrul a trimis emisari la Iaşi pentru a calma spiritele. A fost şi motivul pentru care Bodea şi-a anunţat demisia. Totuşi situaţia rămâne neclară, câtă vreme primarii PNL din judeţ i-au cerut lui Bodea să revină asupra demisiei. Rămâne de văzut cum vor reacţiona şefii partidului de la Bucureşti, câtă vreme demisia lui Bodea a ajuns pe masa acestora. Partidul nu e pregătit de alegeri, iar noi tensiuni se profilează la alcătuirea listelor.
Vechiul PMP de la Iaşi a fost acaparat de cei de la UNPR, dupa fuziunea celor două partide. Petru Movilă tace, dar în spatele cortinei nemulţumirile sunt evidente. De când s-a făcut congresul de fuziune, PMP Iaşi a dispărut din peisaj. Teoretic, noua organizaţie ar trebui să scoată peste 12 la sută în judeţ la parlamentare, dar în politică unu plus unu nu înseamnă automat doi.
ALDE îl are la Iaşi pe Varujan Vosganian, dar şi aici atmosfera rămâne încordată. S-a văzut şi la votul pentru alegerea şefilor CJ, când Biroul Judeţean al ALDE l-a susţinut pe Vasile Şalaru la un post de vice, în timp ce Vosganian a mers pe mâna lui Chirilă. Va fi interesant de urmărit unde va candida Vosganian, pentru că 7 la sută, cât a scos filiala la locale, nu-i asigură acestuia un nou mandat de senator. Există varianta ca Varujan Vosganian să candideze la deputaţi, altfel, liderul ALDE Iaşi poate rămâne în afara Parlamentului.
Uniunea Salvaţi România rămâne o necunoscută în judeţul Iaşi. Partidul lui Nicuşor Dan are un bazin important în municipiu, însă rămâne de văzut dacă voturile lui Andrei Postolache (Pentru Iaşi) se transferă automat la USR. Nu e clar nici dacă Postolache va candida în toamnă. Cu 13 la sută în municipiu (scorul de la locale) şi 2-3 în restul judeţului, USR poate spera la un singur mandat de deputat.
nu cred ca aveti dreptate ! PMP _ul e la locul lui nu a fost incalecat in nici un caz de UNPR ! PMP are 5 consilieri iar UNPR e varza in teritoriu cu exceptia comunelor unde sunt primari -care deja au pipat mana lui Popa .Cine poate fi tare inn UNPR decat Manolache ? el e singurul pe pozitie restul….pupa condurul lui Movila O sa vedeti ca am dreptate Cine se mai subordoneaza maiorului emacu ?(general facut la apelul bocancilor)Toti iidau cu flit si nu mai dau 2 bani pe el ,pe aroganta, micimea si impenitenta lui