Industria IT din Iaşi are angajaţi cât şase Delphi la un loc si continuă să duduie. Iaşul produce doar 1.000 de specialişti pe an, însă cererea e de câteva ori mai mare

Firmele IT din Iaşi numără împreună peste 10.000 de oameni, unii ducând această cifră chiar spre 12.000. E o explozie, recunosc specialiştii in domeniu. Prezent ieri la dezbaterea „Noul Iaşi – pol major de dezvoltare a industriei IT din România”, Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender spunea că Iaşul este un Prâslea care poate deveni şi mai voinic.

Tot el remarca faptul că principala problemă a firmelor din IT este resursa umană.

„La 10 posturi nou create, doar 6 se pot ocupa. Problema nu este legată de locurile de muncă în acest domeniu, ci de ocuparea lor”, a spus Talpeş. Cu alte cuvinte, sunt joburi destule în IT, salariile sunt motivante, însă doar puţin peste jumătate se pot si ocupa, din lipsă de oameni.

În fiecare an, apar firme de IT care caută 50, 100 sau chiar 500 de oameni pentru angajare în Iaşi. Piaţa nu mai oferă soluţii, nu se mai găsesc oameni, iar facultăţile de profil nu scot la admitere mai multe locuri. Un cerc vicios care nu poate fi rupt, pentru că nici statul nu mişcă un deget. În schimb, se păstrează an de an aceeaşi cifră de şcolarizare la multe facultăţi unde absolvenţii găsesc cu greu slujbe bine plătite.

Fondatoul Bitdefender a mai spus ieri la întrunirea cremei IT că în prezent Iaşul nu e nici pe departe un mare rezervor de specialişti în IT. Anual, Iaşul produce 1.100 de oameni pentru acest domeniu, însă cererea e de câteva ori mai mare.

„Există un deficit, trebuie găsite pârghii pentru a alimenta rezervorul”, a mai precizat Florin Talpeş.

Prâslea din Iaşi face cât 6 Delphi la un loc, ca număr de angajaţi. Dar s-a ajuns într-un punct din care nu se mai poate înainta fără o strategie clară şi rapidă. La Iaşi spre exemplu, în câţiva ani am putea ajunge de la 12.000 de IT-işti la 20.000 sau chiar la 25.000 de oameni. Industria IT are un potenţial imens, mai rămâne să găsim şi „roboţeii” care să ocupe clădirile de birouri. Sau poate facem o uzină de roboţi IT la marginea Iaşului şi am rezolvat problema locurilor de muncă în această industrie dinamică şi cu oferte salariale pe masura.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)