Ce model economic propune PSD? Cum poţi să cheltui bani în neştire, când nu ştii dacă economia suportă atâtea măsuri cu iz populist?

În programul de guvernare al PSD se arată că PIB-ul României va fi în 2017 de vreo 880 miliarde de lei, cu vreo 70 de miliarde peste valoarea din 2015. Adică aproape 10 la sută în plus. Care o fi reţeta acestei creşteri fără precedent? Ce se va întâmpla în următoarele luni, astfel ca economia să crească precum aluatul?

Aţi citit lista măsurilor pe care guvernul Grindeanu le va lua în acest an? Totul va fi roz, veniturile vor creşte, în timp ce taxele şi impozitele scad. Ce model economic o fi ăsta? Care e secretul unei dezvoltări economice de o asemenea anvergură? PSD zice că economia va spori cu 5,5 la sută anual până în 2020. De unde acest optimism? Şi dacă ducem căruţa în gard, iar creşterea medie va fi de numai 3 la sută? Doamne fereşte să avem 1.5 sau creştere zero. Duduie Europa şi n-am aflat noi? Nu discutăm aici posibilele motivaţii politice din spatele acestor măsuri care vor aduce în ţară lapte şi miere. Dar ceva nu pare în regulă.

E bine să devenim ceva mai încrezători în forţele proprii şi să ţintim sus, dar chiar nu există riscuri? N-am inventat noi roata bunăstării. Dacă PSD va reuşi să facă tot ce a promis fără să gripeze economia, atunci jos pălăria. Probabil că va câştiga alegerile viitoare nu cu 45 la sută, ci cu 60 la sută. Însă dacă tot şirul ăsta de măsuri luate acum în pripă ne va afecta zdravan în anii următori, atunci lucrurile se schimbă. Se va dovedi ca PSD e iresponsabil.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)