Cum facem să avem un Iaşi funcţional. De ce transportul în comun ar trebui să fie prioritatea nr. 1

Iaşul se dezvoltă, mai încet decât ne-am dori, dar se dezvoltă. Sunt mulţi oameni care nu aşteaptă nimic de la autorităţi, ci doar să fie lăsaţi în pace. Adică să nu le facă traiul un chin, că ştiu oamenii activi ce au de făcut în rest.

La Iaşi n-a nins cine ştie ce. Stratul de zăpadă nu atinge nici măcar 20 de centimetri. Cu toate acestea, oraşul s-a blocat în multe puncte. Nervi şi timp pierdut. Toţi vor să iasă cu propiile maşini în oraş, toţi vor să parcheze exact unde au de ajuns. Centrul a fost blocat. Şi azi, dar şi ieri. Suntem în plină iarnă, iar episoade precum cel care, din fericire, pare că s-a încheiat, vor mai fi.

Ce e de făcut? Un oraş funcţional înseamnă un transport civilizat în primul rând. E nevoie să te poţi mişca repede, dar nu neapărat cu maşina personală.

Asta ar trebui să fie ţinta primarului Mihai Chirica în acest mandat. Nimic altceva. Să stea pe capul şefilor companiei de transport de dimineaţă până seara. Să-i cheme la Palatul Roznovanu sau să meargă el pe capul lor. Zi de zi. Să-i schimbe dacă nu sunt buni.

Ar trebui create în oraş culoare speciale pentru mijloacele de transport. Fie că e zăpadă, fie că nu. Cine vrea să stea blocat în trafic în propria maşină e treaba lui, autobuzul sau tramvaiul să aibă prioritate de fiecare dată.

Pentru asta sunt necesare mijloace de transport noi. Şi amenzi usturătoare pentru cei care scrijelesc şi rup scaunele. Mai e nevoie de ceva: să se renunţe la noianul de gratuităţi, pentru că nu poţi dezvolta nimic fără bani. Eventual pui abonamente la preţuri modice, dar nu gratis. Transportul ieşean are nevoie urgent de o strategie. Adica mult curaj şi mai investiţii masive. De undeva trebuie început. Iaşul va deveni funcţional abia când vom avea un transport civilizat. Apoi ne putem gândi şi la sensuri unice, la închis străzi în centru şi la multe altele.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)