Pentru Iaşi şi USR trebuie să-şi clarifice rapid modul în care vor colabora în viitorii ani. Însă fără organizare, scorurile bune pe municipiu din 2016 nu se vor mai repeta şi la alegerile viitoare

USR a obţinut 9 la sută la alegerile parlamentare, însă viitorul se anunţă complicat. Partidul a luat 18 la sută în urbanul mare. 9 la sută în oraşele mici şi doar 3 la sută în rural. Formaţiunea nu are structuri, scorul bun din marile oraşe datorându-se mai degrabă mesajelor transmise la nivel naţional de liderii partidului, dar şi propagării acestora pe facebook. Plus că o parte din voturile USR au provenit de la alegători nemulţumiţi de PNL sau chiar de prestaţia PMP.

Pentru a rămâne însă în liga mare, USR are nevoie de mai mult. La Iaşi, spre exemplu, USR a lucrat în campanid din noiembrie cu o mână de oameni. Scorul de 16 la sută obţinut pe municipiu a fost poate sub aşteptările multora, însă cauza e tocmai lipsa de organizare.

Totuşi, USR are la Iaşi doi parlamentari, respectiv senatorul Dan Lungu şi deputata Cosette Chichirău. Înainte de campanie, liderul Pentru Iaşi, Andrei Postolache spunea că parlamentarii USR se vor înscrie în Pentru Iaşi imediat după alegeri. Cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că semnalul dat la nivel naţional ar fi unul de ruptură, în condiţiile în care apele nu-s tocmai limpezi în interiorul partidului.

În luna mai, USR va avea congresul naţional, iar până atunci vor trebui alese structurile locale. Cine va conduce filiala de la Iaşi: Lungu sau Chichirău? Care va fi relaţia pe viitor cu Pentru Iaşi? E loc pentru ambele partide pe scena politică locală? Teoretic da, însă o participare separată a celor două formaţiuni la localele de peste trei ani ar fi o catastrofă. Sunt lucruri pe care Postolache, Chichirău şi Lungu ar trebui să le clarifice încă de acum. Există şi soluţia ca Pentru Iaşi să atace doar localele, iar USR să rămână vehicolul ambelor formaţiuni pentru parlamentare.

Indiferent de ceea ce au în cap în acest moment cei trei lideri, o strategie trebuie creionată. Altfel, cele 15 procente luate la locale şi la parlamentare în municipiu se vor duce pe apa sâmbetei.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)