Care e secretul dezvoltării orașului Oradea. Primarul Bolojan: Am creat parcuri industriale, cu 5.000 de locuri de muncă. O primărie nu dă mici și bere, ci creează condiții pentru mediul de business

Oradea s-a dezvoltat într-un ritm susținut în ultimii ani. Orașul aproape nu mai dispune de forță de muncă. Firmele străine care activează în Oradea au fost nevoite să se ducă în localități din Ungaria pentru a recruta personal. S-a intâmplat recent ca o multinațională să caute 200 de angajați peste graniță.

În Oradea sunt vreo trei parcuri industriale. Cel mai mare parc a atras investiții de peste 220 milioane de euro. Sunt investiții din țări precum Germania, Austria, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Belgia, SUA sau Italia.

Cel mai important este că s-au creat peste 5.000 de noi locuri de muncă.

Primarul Ilie Bolojan a fost prezent într-o emisiune la Digi24, iar discursul său a arătat de ce Oradea concurează deja Clujul cel puțin pe zona de business.

„Dacă insistăm doar pe zona de social, agravăm situația de mâine. Noi la Oradea am creat parcuri industrial, unde lucrează 5.000 de oameni. O primărie nu face festivaluri, nici nu dă mici și bere, ci creează condiții pentru mediul de business, ca firmele să se dezvolte în oraș”, a spus Bolojan.

Oradea a investit masiv si în transportul în comun, fiind puse în circulație tramvaie noi încă de acum câțiva ani. Și aeroportul este în expansiune, deși e concurat zdravăn de Cluj și Timșoara.

Bolojan recunoaște că una dintre problemele marilor aglomerări urbane este sufocarea traficului.

„Pierzi zeci de minute așteptând în trafic, iar toate orașele din Europa au politici active pentru a găsi soluții. Mai e vorba și de politica parcărilor. Nu poți oferi totul gratuit. E greșit ca primăriile să adopte o astfel de politică, pentru că faci rău orașului, blocându-i activitatea”, a spus primarul de la Oradea.

Edilul orădean a spus că nu este preocupat de organizarea chermezelor din bani publici, el câștigând ultimele alegeri locale cu peste 70 la sută.

„E o vorbă cu pâine și circ. Pâinea e mai greu de oferit de către un primar, circul e ușor. Partea de concerte are rolul ei, dar fără infrastructură, efectele negative se vor vedea mai târziu”, a mai spus Bolojan.

Diferența între pragmatismul administrației din Oradea și lentoarea celei din Iași se vede cu ochiul liber. În timp ce Oradea se dezvoltă susținut, la Iași, zona de business se poate baza doar pe propriile forte.

E suficient să aruncăm un ochi doar pe paginile de facebook ale celor două instituții. În timp ce numele primarului Bolojan nu apare mai deloc pe pagina primăriei Oradea, la Iași pozele și declarațiile primarului Mihai Chirica abundă.

Administratie, Afaceri

Comentarii

Un comentariu to “Care e secretul dezvoltării orașului Oradea. Primarul Bolojan: Am creat parcuri industriale, cu 5.000 de locuri de muncă. O primărie nu dă mici și bere, ci creează condiții pentru mediul de business”

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)